Volledig scherm
De controle bij Velddriel. © Meesters Multi Media

Duizenden euro's schuld geïnd bij grootscheepse controle bij Velddriel

VELDDRIEL - Het innen van een halve ton belastingschuld is een van de klinkende resultaten van een grote controle op de Provincialeweg bij Velddriel. De Belastingdienst, de politie, de gemeente Maasdriel en de sociale recherche van de Regio Rivierenland hielden de gezamenlijke controle donderdagavond.

In totaal zijn zo’n vierhonderd voertuigen gecontroleerd. Bestuurders moesten blazen, de voertuigen werden nagekeken of ze aan de technische eisen voldeden en er werd gecheckt op openstaande boetes en schulden. De politie heeft 76 bekeuringen uitgedeeld. Zo bleken er bestuurders onder invloed van alcohol of drugs achter het stuur te zitten, bleken ze rond te rijden in een auto waarvan de verplichte keuring verlopen was en droegen ze geen autogordel.

Fraude

Ook het negeren van een stopteken leverde bonnen op. Eén persoon is naar het politiebureau in Tiel gebracht omdat hij nog DNA moest afstaan. Uitkeringsorganisatie Werkzaak Rivierenland en de sociale recherche zijn naar aanleiding van de controles onderzoek gestart naar enkele personen in verband met mogelijke fraude of gesjoemel met uitkeringen.

De Belastingdienst kon niet alleen de 50.000 euro schuld innen, maar deelde ook een naheffing uit van 10.000 euro. Die kreeg de bestuurder van een personenauto die rondreed met het kenteken van een vrachtwagen. De controles hadden voor zeven bestuurders tot gevolg dat hun auto in beslag werd genomen.

Ondermijnend gedrag

De autoriteiten geven als doel van de grootscheepse actie op dat deze de veiligheid en de leefbaarheid in Maasdriel ten goede moet komen. ‘Ook is ingezet op het signaleren van misstanden en het voorkomen van ondermijnend gedrag’, aldus een verklaring van de gemeente. Voor burgemeester Henny van Kooten is het goede verloop van de actie ‘een blijk van een georganiseerde overheid’.