Een biertje van Bommelerwaardse bodem, 'van het zaad tot het glas'
ZALTBOMMEL - Vier Bommelerwaarders werken samen aan een nieuw lokaal bier. De hop is al gepoot en de gerst is gezaaid. Rond de kerstdagen kunnen we genieten van het nieuwe streekproduct 'Ons Bier'. Maar mondjesmaat, want de voorraad is beperkt.
Adrie van der Meijden liep al langer met het plan rond: bierbrouwen met grondstoffen uit eigen streek. Een leuk idee, maar moeilijk haalbaar. Als geroutineerd hobbybrouwer en eigenaar van de Zaltbommelse Stadsbrouwerij maakt hij al jarenlang negen soorten Kroniekbier, maar daarvoor moeten de benodigdheden altijd van elders komen.
Niet elke boer staat te trappelen
Een exclusief biertje, gemaakt met hop en gerst uit eigen gebied, bleef een droom. Daarvoor heb je immers agrariërs nodig die bereid zijn om de speciale grondstoffen te verbouwen. En niet elke boer staat te trappelen om die bewerkelijke en onzeker renderende gewassen op zijn land te zetten.
Maar een toevallige ontmoeting met een inwoner van het 12 kilometer verderop gelegen Well, bracht Van der Meijden een stapje dichter bij de verwezenlijking van zijn droom.
Stekjes uit Engeland
Aart Hol, deeltijdagrariër en werkvoorbereider bij een aannemingsbedrijf, liep ook al een poosje rond met vage plannen om 'iets anders dan anders te doen'. ,,Ik heb een flink stuk land en over hop had ik al vaker nagedacht", vertelt hij. De kennismaking en het gesprek met de Bommelse brouwer gaven de doorslag.
,,Ik heb 250 stekjes uit Engeland laten komen, drie verschillende soorten. Op een oppervlakte van een kwart hectare sloegen we palen in de grond en spanden we er draden tussen. Daar kunnen de planten, die wel negen meter lang kunnen worden, zich straks aan hechten. Dat gaat snel, want onder gunstige omstandigheden groeien ze gemiddeld 10 centimeter per dag." Voor zover hij weet is hij de enige in de wijde omtrek die het gewas op deze schaal verbouwt.
'Eerst experimenteren'
Vroeger was dat wel anders in de Bommelerwaard. In de hele regio, tot ver in Brabant, waren grote en kleinere velden. Een straatnaam als Hopland in Kerkwijk herinnert daaraan. In de 19de eeuw nam de belangstelling voor het gewas sterk af, maar in onze tijd zien we op meerdere plekken in Nederland de hopvelden terugkomen.
Lokale brouwers van speciaalbier, zoals de Zaltbommelse Stadsbrouwerij, zijn in opmars. Hol is bekend met de trend. ,,Eerst maar eens experimenteren", vindt hij. ,,Als het allemaal lukt, ga ik het misschien later op uitgebreidere schaal doen."
Gerst
De derde schakel in de productieketen is Erik Sterk uit Nederhemert, eigenaar van een akkerbouw- en loonbedrijf en -net als de anderen- liefhebber van een 'pilske op zijn tijd'. Ook hij was meteen enthousiast toen de eerder genoemden hem over het plan vertelden en zegde graag zijn medewerking toe.
Op de akkers, waarop hij gewoonlijk onder meer aardappels, tarwe en maïs verbouwt, is nu een stuk van 8000 vierkante meter vrijgemaakt waarin speciale brouwgerst is gezaaid. ,,De andere gerst die ik heb staan is daarvoor niet geschikt", legt hij uit. Net als bij de hopkweker kleurt het veld al mooi groen en kijkt hij reikhalzend uit naar de resultaten.
'Eesten' voor de smaak
Ramon Schonewille maakt het kwartet compleet. De kraanmachinist uit Delwijnen vergezelde toevallig zijn zwager Erik Sterk bij een bespreking van het plan met de anderen. Toen de vraag op tafel kwam wie het eesten voor zijn rekening zou nemen, waren de blikken plotseling op hem gericht. ,,Ik had geen idee wat het was", bekent Schonewille, ,,maar het leek me eigenlijk wel leuk om me erin te verdiepen."
Inmiddels heeft hij het internet afgeschuimd over het onderwerp en weet hij dat eesten een onderdeel is van het moutingsproces. ,,Het groenmout, ontstaan uit gerst, wordt bij hogere temperatuur gedroogd." Een belangrijke taak, want de uiteindelijke smaak van het bier wordt in grote mate bepaald door de manier van eesten. ,,Gelukkig heb ik straks steun aan Adrie, want hij heeft ervaring op dat gebied."
Op fles en fust
Het viertal tekende een convenant en hoopt het nieuwe streekproduct aan het eind van het jaar op de markt te kunnen brengen. ,,Het gaat vooralsnog om kleine hoeveelheden", benadrukt Van der Meijden, leuk voor Bommelerwaarders. ,,We gaan het bottelen, waarschijnlijk in halve liters, en het gaat ook op fust. Hopelijk is ons proeflokaal tegen die tijd weer geopend en kunnen we het tappen. Omdat het van het zaad tot het glas Bommelerwaards is en omdat we er met elkaar aan werken, noemen we het 'Ons Bier'."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo kun je goedkoper tanken tijdens een lange rit
Ook al probeer je nog zo goed om brandstof te besparen, tijdens een langere rit is het onvermijdelijk dat je een keer moet tanken, en de prijzen van benzine en diesel liegen er niet om. Zo kun je goedkoper tanken. -
Lintje met een Bommels tintje op Texel; Jeroen van Hattum al 25 jaar betrokken bij zomerkamp Orizon
DEN BURG/ZALTBOMMEL - Jeroen van Hattum, oud-inwoner van Zaltbommel, heeft op Texel een koninklijke onderscheiding gekregen. Hij heeft het lintje mede te danken voor het vrijwilligerswerk dat hij nog altijd iedere zomer voor Orizon in Zaltbommel doet. -
Het regent weer flink onderscheidingen in Maasdriel; 13 lintjes, waaronder 2 ridders
KERKDRIEL Zo heb je een jaar met maar één koninklijke onderscheiding en zo heb je er ineens 13, waaronder twee ‘ridders’. Het regende weer behoorlijk lintjes in Maasdriel. De onderscheidingen werden dinsdag thuis uitgereikt door locoburgemeester Jan-Hein de Vreede. -
PREMIUM
Boze burgers en pittige discussies: hoe ga je als nieuweling in de gemeenteraad om met hoogoplopende emoties?
DEN BOSCH - Boze burgers, scheldkanonnades en pittige debatten: in de politieke arena kunnen emoties hoog oplopen. Hoe houden nieuwkomers zich staande? ,,Als je je nek uitsteekt, krijg je ook minder leuke reacties.’’ -
PREMIUM
Jeroen van Hattum is na zijn lintje de bekendste Bommelaar op Texel
DEN BURG/ZALTBOMMEL - Als hij nog geen bekende Texelaar was, dan is hij dat nu wel. Jeroen van Hattum, geboren en getogen in Zaltbommel, loopt al ruim 20 jaar rond op het eiland als verslaggever voor de Texelse Courant. Lang genoeg om heel veel mensen te leren kennen. Maar de koninklijke onderscheiding die hij deze week kreeg, maakt hem de bekendste Bommelaar op Texel.
-
PREMIUM
Rookmelder is vanaf 1 juli verplicht op élke woonlaag: hier moet je op letten
Waar rook is, is behalve vuur hopelijk ook een brandmelder. Op elke verdieping van het huis, want dat moet vanaf 1 juli in álle Nederlandse woningen. -
Getest: Dit is de beste inbouw-combimagnetron
Wat is de beste inbouw-combimagnetron? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM
Niet meer met het busje, maar zelf met de trein naar nieuwe ‘dovenschool’
SINT-MICHIELSGESTEL/ZALTBOMMEL - Voor de zestig leerlingen en de rond veertig medewerkers van school Kentalis Compas College in Sint-Michielsgestel nadert de verhuizing naar Zaltbommel in een rap tempo. Daarmee verdwijnt een Kentalisschool met een roemrijke historie voorgoed uit Sint-Michielsgestel.