Volledig scherm
Wethouder De Vries reikte deze week de sleutel uit aan de bewoonster van de laatste woning van de nieuwe wijk Het Voorste Veld in Velddriel. © gemeente Maasdriel

‘Elk jaar 30 tot 40 extra sociale huurwoningen in Maasdriel’

KERKDRIEL - Projectontwikkelaars zitten er niet op te wachten, maar Maasdriel wil meer sociale huurwoningen in toekomstige bouwplannen. Wethouder Peter de Vries gaat zich daar hard voor maken.

Er moeten in de gemeente Maasdriel per jaar dertig tot veertig extra sociale huurwoningen komen, bovenop het al geplande aantal. ,,Daar streven wij naar", zei wethouder Peter de Vries over de woningbouwplannen.

In de dorpen van Maasdriel zullen tot 2025 enkele honderden nieuwe woningen worden gebouwd. Met projectontwikkelaars geldt de afspraak dat 30 procent daarvan woningen zijn met een lage huur.

Quote

Meer groen en extra sociale huurwonin­gen, daar verdienen de plannenma­kers niets mee

Peter de Vries, wethouder Maasdriel

Volgens De Vries zitten de projectontwikkelaars niet te wachten op een groter aandeel sociale huurwoningen. ,,We willen ook dat er veel ruimte en groen in de nieuwbouw wordt opgenomen. Maar daar verdienen de plannenmakers niets mee. We sturen ze soms wel eens vijf, zes keer terug voordat we tevreden zijn."

Goedkope huizen betalen met winst op dure

Volledig scherm
Wethouder Peter de Vries. © CDA Maasdriel

De VVD wil inzicht in het exacte aantal sociale huurwoningen dat op stapel staat. Fractievoorzitter Ko Hooijmans opperde dat de gemeente terug moet naar het systeem waarbij de winst op dure woningen moet worden benut om betaalbare huizen te kunnen bouwen.

Een van de plannen waar het draait om de verhouding tussen duurdere woningen en huizen voor sociale huur en betaalbare koopwoningen is De Hoef in Ammerzoden. Dit plan voor 38 woningen heeft zo lang stilgelegen dat de overeenkomst met de ontwikkelaar verlopen is. Volgens de Vries lopen er serieuze gesprekken met een nieuwe partij. ,,Die wil het liefst zo veel mogelijk huizen bouwen vanwege de financiële haalbaarheid, wij willen meer licht en lucht.”

Doel maar geen belofte

De Vries wil overigens wel voorkomen dat er hooggespannen verwachtingen ontstaan rond het streven naar extra sociale huurwoningen in de bouwplannen. ,,Het is ons doel, maar dat wil nog niet zeggen dat het gaat lukken."