foto ter illustratie
Volledig scherm
foto ter illustratie © EPA/Sascha Steinbach

Fraudeurs gebruiken naam pater Putman van parochie Bommelerwaard in phishingmails

KERKDRIEL/DEN BOSCH - ‘Ik heb een gunst van je nodig. Stuur me een e-mail terug wanneer je dit bericht krijgt.’ Die merkwaardige vraag kregen vrijwilligers van de Franciscusparochie in de Bommelerwaard in hun mailbox. Het verzoek leek te komen van pastoor Roland Putman. Het gaat echter om een phishingmail, waarmee fraudeurs op zoek gaan naar slachtoffers.

Phishingmails onder de naam van banken komen vaak voor, maar een kerk als vermomming is zeldzaam. De mails zijn des te bedrieglijker doordat de fraudeurs zinnen en details zoals adressen gebruiken die vertrouwd voorkomen. 

Fouten

Zo wordt gevraagd om een reactie te sturen naar een bepaald gmail-adres dat van Putman lijkt te zijn. Weliswaar heeft Putman een gmail-account, maar dat is een ander adres. Opvallend in het bericht zijn de fouten, zoals de kromme beginzin ‘Goedemorgen en hoe ben je’ en ‘Fransiscusparochie’ met een s in plaats van een c. Ook wordt een contactadres in Kerkdriel opgegeven, maar Putman woont in Den Bosch.

De parochie adviseert vrijwilligers om niet op het bericht te reageren en om het bij de parochie te melden als ze een mail van de fraudeurs hebben ontvangen.

  1. Huisvesters van arbeidsmigranten in Maasdriel zijn laks met legaliseren onderkomens

    Huisves­ters van arbeidsmi­gran­ten in Maasdriel zijn laks met legalise­ren onderko­mens

    KERKDRIEL - Huisvesters van arbeidsmigranten staan niet bepaald te popelen om het onderdak bieden aan deze mensen te legaliseren. Dat leidt de gemeente Maasdriel af uit het geringe aantal vergunningaanvragen. Er zijn in de gemeente ongeveer 250 plekken waar seizoensarbeiders zijn ondergebracht, zo is de voorzichtige inschatting. Aan 10 plekken is vergunning verleend, er zijn 10 aanvragen in behandeling en 12 aanvragen ingetrokken.