Op openbare basisschool De Walsprong in Zaltbommel geven gastdocenten dit en volgend schooljaar iedere donderdag les. Ze vertellen over hun beroep en doen opdrachten met de kinderen. Het programma begint met journalistiek. Op de foto interviewt Khaola (11) uit groep acht haar klasgenootje Siham (11).
Volledig scherm
Op openbare basisschool De Walsprong in Zaltbommel geven gastdocenten dit en volgend schooljaar iedere donderdag les. Ze vertellen over hun beroep en doen opdrachten met de kinderen. Het programma begint met journalistiek. Op de foto interviewt Khaola (11) uit groep acht haar klasgenootje Siham (11). © Brigit Groeneveld/BD

Gastdocenten op De Walsprong, journalisten bijten spits af

ZALTBOMMEL - Wat is nepnieuws? En hoe houd je een interview? Op openbare basisschool De Walsprong in Zaltbommel gaven donderdag twee journalisten les.  

Om het blikveld van de leerlingen van de groepen 7 en 8 te verruimen, is op openbare basisschool De Walsprong een bijzonder project van start gegaan. De komende twee jaar staan iedere donderdag de lessen in het teken van een bepaald beroep. Gastdocenten komen dan vertellen over wat hun baan inhoudt en waarom ze hun werk zo leuk vinden. Twee journalisten beten gisteren het spits af. 

Niet alleen een praatje

Het gesubsidieerde project wordt uitgevoerd door IMC Basis, waarvan Rob van Belkum voor De Walsprong de coördinator is. Hij zorgt ervoor dat de lessen verder gaan dan een praatje van de gastdocent. In het programma zijn ook praktijkopdrachten, leerdoelen en excursies verwerkt. ,,Op deze manier willen we kinderen beter voorbereiden op belangrijke keuzes die ze in de loop van hun schoolbestaan moeten maken.”

De eerste weken draait het op De Walsprong om journalistiek, en dus stonden gisteren niet de juffen maar twee journalisten voor de klas. Zij vertelden over hun werk en hadden daarmee zeker de aandacht te pakken. Een stortvloed aan vragen tekende de interesse van de leerlingen. 

Nepnieuws

Bij een opdracht waarbij leerlingen een nieuwsbericht aan elkaar moesten doorvertellen, bleek hoeveel informatie dan verloren kan gaan of vervormd kan raken. Nepnieuws ligt dan op de loer. Ook interviewden de leerlingen elkaar op verschillende manier, om te ervaren hoe je het meeste aan de weet kunt komen. 

De rest van het schooljaar snuffelen de leerlingen van de groepen 7 en 8 iedere donderdag ook aan andere beroepen. Zo komen er onder andere gastdocenten die in de zorg werken, in de techniek en in het recht voorbij, maar staan ook ondernemers en kunstenaars voor de klas. Voor iedere beroepsgroep worden drie of vier weken uitgetrokken. 

  1. Huisvesters van arbeidsmigranten in Maasdriel zijn laks met legaliseren onderkomens

    Huisves­ters van arbeidsmi­gran­ten in Maasdriel zijn laks met legalise­ren onderko­mens

    KERKDRIEL - Huisvesters van arbeidsmigranten staan niet bepaald te popelen om het onderdak bieden aan deze mensen te legaliseren. Dat leidt de gemeente Maasdriel af uit het geringe aantal vergunningaanvragen. Er zijn in de gemeente ongeveer 250 plekken waar seizoensarbeiders zijn ondergebracht, zo is de voorzichtige inschatting. Aan 10 plekken is vergunning verleend, er zijn 10 aanvragen in behandeling en 12 aanvragen ingetrokken.