Volledig scherm
© Mark Zekhuis

Geen zonnepanelen op ruim tachtig hectare schapenwei

ZUILICHEM - Het Zaltbommelse college zegt nee tegen het verzoek van twee ondernemers om op ruim 80 hectare grasland biologische schapenteelt te mogen combineren met zonnepanelen. 

Polderlam (lamsvlees uit Zuilichem) en PowerField (zonneparken) vangen bij de gemeente Zaltbommel bot met hun verzoek om op meerdere percelen zonnepanelen in de schapenwei te mogen plaatsen. De dieren zouden dan tussen de panelen kunnen grazen. In totaal willen de bedrijven ruim tachtig hectare grasland op deze manier inrichten, maar de gemeente Zaltbommel wil hieraan niet meewerken. 

Sympathiek idee, maar nee

,,In het bestuursakkoord staat dat we geen zonnepanelen in kwetsbare open gebieden willen hebben, en ook niet op kostbare landbouwgrond", zegt wethouder Gijs van Leeuwen desgevraagd. ,,Bij het plan van Polderlam en PowerField draait het om dubbel gebruik. Op zich vinden we dat idee sympathiek, maar omdat er nog geen gemeentelijke visie is en we ook nog wat kanttekeningen bij het verzoek kunnen plaatsen, hebben we besloten om geen medewerking te verlenen.”

Wat wel gaat gebeuren is het ontwikkelen van regels voor deze en andere plannen voor het winnen van duurzame energie. Van Leeuwen: ,,We hebben nu alleen het bestuursakkoord, maar er moet ook gemeentelijk beleid komen. We krijgen immers steeds vaker van dit soort verzoeken.”