Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Lex van Lieshout

Geitenhouder mag verder bouwen aan fundering van stallen

HURWENEN/KERKDRIEL Geitenhouder Alexander van der Schans gaat met de werkzaamheden aan de fundering van zijn stallen in Hurwenen niet over de schreef. De opstaande rand die voor de gemeente aanleiding was om de bouw stil te leggen, maakt deel uit van die fundering. Dat blijkt uit het advies van de bezwaarschriftencommissie aan het college van Maasdriel.

Naast het stoppen van de werkzaamheden op 17 mei legde het college Van der Schans op 7 juni een last onder dwangsom op. Daar maakte hij bezwaar tegen. Weliswaar was de vergunning voor de bouw van de stallen geschorst door de voorzieningenrechter, maar voor de fundamenten ervan gold een uitzondering.

Niet in overtreding

De huidige werkzaamheden hebben betrekking op de fundering, aldus het college, en zijn niet in strijd met de schorsing. ‘Van der Schans is dus niet in overtreding’, schrijft het college aan de gemeenteraad. 

De mededeling is een reactie op een brief van de Stichting Gezonde & Fris Hurwenen en Rossum. Die wijst de gemeenteraad op wat in de ogen van de stichting ‘ernstige malversaties’ zijn in de geitenkwestie. Gezond & Fris noemt de werkzaamheden een ‘volstrekt onacceptabele minachting voor de rechtspraak en het lokaal bestuur.’ De stichting vraagt de raad om de bouw stil te leggen, de dwangsom verbeurd te verklaren en te laten verwijderen wat er is gebouwd.

Beroep

Het college moet nog een besluit nemen over het advies van de bezwaarschriftencommissie. Tegen deze beslissing op bezwaar kan de stichting een beroep indienen.