In Over de Maas, de voormalige zandwinput vlakbij Heerewaarden, wordt nog volop granuliet gestort. .
Volledig scherm
In Over de Maas, de voormalige zandwinput vlakbij Heerewaarden, wordt nog volop granuliet gestort. . © Koen Verheijden

Gelderland wordt ongeduldig; duidelijkheid over granuliet geëist

Het Gelders Statenlid Charlotte de Roo wil dat de provincie meer duidelijkheid geeft over haar rol rond de stort van de mogelijk kankerverwekkende stof in de plassen van Over de Maas.

Daarmee breidt het politieke ongeduld rond de stort van granuliet zich uit naar de provincie.

Na eerdere ophef in de provincie in de stort, beloofde gedeputeerde Peter Drenth ruim een maand geleden de statenleden op de hoogte te houden.

Niets gehoord

De Roo (GroenLinks) heeft echter nog niets gehoord van Drenth. Ze eist duidelijkheid en wil ook weten wat de provincie nog kan doen om de stort tegen te houden.

Over de stort is veel te doen nadat televisieprogramma Zembla onthulde dat er intern bij Rijkswaterstaat veel discussie is geweest over granuliet. Formeel wordt het door Rijkswaterstaat gezien als grond, maar daar is veel discussie over. Bovendien wijzen verschillende deskundigen op de gevaren van granuliet.

Kankerverwekkend

Volgens een onderzoeker van Deltares is niet uit te sluiten dat er kankerverwekkende stoffen vrijkomen als het granuliet afbreekt onder water. Dat was recent reden voor verschillende politieke partijen in de Tweede kamer een voorstel in te dienen om de stort te stoppen. De gemeente West Maas en Waal heeft inmiddels een handhavingsverzoek ingediend bij Rijkswaterstaat om de stort per direct stil te laten leggen.

Recent hebben inwoners van omliggende dorpen tegen de granulietstort geprotesteerd.