Volledig scherm
In Gelderland haalde het Oranje Fonds in totaal bijna 70.000 euro op. © Oranje Fonds - Stefan van der Kamp

Gelderlander is guller voor het Oranje Fonds dan Brabander

ZALTBOMMEL - Gelderlanders dragen het Oranje Fonds een warmer hart toe dan Brabanders. In Gelderland haalden de collectanten gemiddeld 22 cent per voordeur op. In Brabant kwamen ze niet verder dan 18 cent, 2 cent onder het landelijk gemiddelde.

Overigens is Gelderland niet de gulste provincie als het gaat om giften aan het fonds dat mensen met elkaar wil verbinden. Friesland spant voor het derde jaar op rij de kroon met gemiddeld 26 cent per woning.

In totaal hebben de Gelderse collectanten in de week van 11 juni net geen 70.000 euro opgehaald. De organisatie die het meeste geld wist in te zamelen is Stichting Dierenpark ‘t Goor uit Brummen. Zij wisten 1655 euro bij elkaar te collecteren om hun accommodatie op te knappen. De totale opbrengst in Brabant was iets meer dan 48.000 euro. Daar was Hockeyclub Grave het succesvolst met 1256 euro.

Vijfde keer

Het was de vijfde keer dat het Oranje Fonds, bekend van de Burendag,  de landelijke collecteweek hield. Deelnemende stichtingen en verenigingen ontvangen de helft van hun opbrengst. Het andere deel besteedt het fonds aan sociale organisaties in de provincie.

De totale opbrengst in Nederland was bijna 480.000 euro, gemiddeld 20 cent per voordeur. dat was 3 cent meer dan in 2018.