Volledig scherm
Formateur Jan Markink. © DG

Gelderlanders praten mee over coalitieakkoord

ARNHEM Gelderlanders met een idee voor de toekomst van hun provincie mogen zaterdagochtend 11 mei meepraten over het nieuwe coalitieakkoord. De zes partijen, die met elkaar het bestuur van Gelderland denken te gaan vormen, houden dan een speciale bijeenkomst op het provinciehuis in Arnhem.

Het gaat om de VVD, het CDA, GroenLinks, de PvdA, ChristenUnie en SGP. Informateur Mark Boumans, tevens burgemeester van Doetinchem, stelde in april voor om met deze partijen een coalitie te vormen.

Ruime meerderheid

,,De onderhandelingen zijn nog niet afgelopen, maar we denken dat het wel gaat lukken'', meldt formateur Jan Markink van de VVD. De partijen, die met 33 zetels een ruime meerderheid van de 55 plekken in het Arnhemse provinciehuis vormen, hopen eind mei een 'voldragen' coalitieakkoord te presenteren. Het nieuwe college zou vervolgens op woensdag 5 juni kunnen worden geïnstalleerd.

Volgens Markink is de ideeënochtend op 11 mei, waar alle Gelderlanders met een toekomstplan voor zijn uitgenodigd, het resultaat van onderzoek naar de bestuurskracht van de provincie. ,,Eén van de adviezen daarbij was mensen de gelegenheid te geven mee te laten denken over het coalitieakkoord.”

Quote

Het gaat ons om de input, we gaan niet discussiëren

Jan Markink, Formateur provinciebestuur Gelderland

Ondanks dat inwoners van Gelderland bij de Statenverkiezingen van 20 maart al hun stem konden laten horen, vindt Markink het niet vreemd ze nu opnieuw naar hun ideeën te vragen. ,,Bij de verkiezingen stem je op een partij. Nu gaat het om een programma voor de komende vier jaar.''

Bereikbaarheid

Voorbeelden van thema's die bij de bijeenkomst aan bod komen, zijn diezelfde bestuursstijl, duurzaamheid, bereikbaarheid en economie. Verenigingen, organisaties en andere mensen die langs willen komen, kunnen zich aanmelden via de website van de provincie. Markink is niet bang dat het straks een ongeorganiseerde chaos in het provinciehuis wordt. ,,Laat dat maar aan ons over. Het gaat nu ook alleen om input. We gaan niet discussiëren.''