Volledig scherm
Activiteiten tijdens de heropening van de Tijningenplas in Zaltbommel. Mensen kunnen er nu zwemmersjeuk oplopen. © Jan Zandee

Gemeente Zaltbommel: Zwemmersjeuk in Tijningenplas

ZALTBOMMEL - Een waarschuwing voor mensen die verkoeling zoeken in de Tijningenplas in Zaltbommel:  de gemeente waarschuwt dat ze er zwemmersjeuk kunnen oplopen. De aandoening wordt veroorzaakt door de larve van een worm die onder de huid kruipt . Die veroorzaakt ernstige jeuk of een branderig gevoel. Ook kunnen mensen hoofdpijn, koorts of misselijkheid oplopen. Zwemmersjeuk is niet gevaarlijk

De gemeente heeft de afgelopen week een aantal meldingen van zwemmersjeuk gekregen. Het advies is om plassen te mijden waar voor zwemmersjeuk wordt gewaarschuwd. Wie het niet kan laten om in de Tijningenplas te zwemmen, doet er goed aan om uit de buurt te blijven van riet en waterplanten. Daar komen de larfjes van de platworm voor. 

Wie gezwommen heeft, doet er goed aan om goed af te drogen en zo snel mogelijk na het zwemmen te douchen. 

De Tijningenplas is recent geopend na een grootschalige opknapbeurt. De afgelopen dagen was het erg druk op de strandjes vanwege het tropische weer.

Invasieve exoot

Platwormen zijn bezig aan een opmars. Twee jaar terug waarschuwden wetenschappers van Naturalis in Leiden voor de wormen. Dit jaar was een soortelijk geluid te horen van Vlaamse ecologen. Platwormen komen Nederland binnen via geïmporteerde potgrond en potplanten. Het dier behoort tot de zogeheten invasieve exoten. Platwormen eten regenwormen en zijn daarmee een bedreiging voor de bodemkwaliteit. Probleem is dat de wormen moeilijk te bestrijden zijn.