Thom Ummels (D66) neemt afscheid van de gemeenteraad van Zaltbommel. Met rechts burgemeester Peter Rehwinkel.
Volledig scherm
Thom Ummels (D66) neemt afscheid van de gemeenteraad van Zaltbommel. Met rechts burgemeester Peter Rehwinkel. © Brigit Groeneveld/BD

Gemeenteraad Zaltbommel neemt afscheid van ’scherpe’ Thom Ummels

ZALTBOMMEL - De gemeenteraad van Zaltbommel heeft donderdagavond afscheid genomen D66- fractievoorzitter en - raadslid Thom Ummels. Hij stopt omdat hij gaat verhuizen naar Lelystad. 

Ummels was eerst vier jaar burgerraadslid en zat daarna acht jaar in de gemeenteraad. Peter Rehwinkel beschreef hem donderdagavond als iemand met grote maatschappelijke betrokkenheid, humor, een scherpe tong en een enorme drive om dingen te veranderen. ,,Welbespraakt en altijd hamerend op goede communicatie.” Rehwinkel refereerde ook aan de moeilijke momenten die Ummels tijdens zijn raadswerk heeft meegemaakt. ,,In de vorige periode de afsplitsing in de fractie, en in maart de tegenvallende verkiezingsuitslag. Maar je hebt je steeds herpakt. Jouw veelzijdigheid en doorzettingsvermogen vormen een kogelvrij vest.” 

Invloed

Als plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad, sprak ook Kees Metz de vertrekkende  D66-fractievoorzitter toe. ,,In deze raad verschillen we best wel eens van mening en dat is goed. Jouw bijdrage heeft iedereen scherp gehouden. Je was vasthoudend en af en toe heel vervelend. Jouw invloed in deze raad was veel groter dan je van een éénmansfractie zou mogen verwachten.”

Uiteraard nam Ummels zelf ook nog het woord. Naast woorden van dank brak hij nog een laatste keer een lans voor de vorming van één gemeente Bommelerwaard. ,,Dat zal eerder zover zijn dan menigeen in deze zaal lief is. Ik ontvang dan graag een uitnodiging.” Voor die tijd is hij volgend jaar juni in ieder geval nog te gast bij het eerst Cultuur Festival Bommelerwaard. Ummels draagt meerdere zaken een warm hart toe en een daarvan is poëzie. Een blijvende herinnering is een gedicht van zijn hand op de muur van de Fiepstunnel in Zaltbommel. Zijn zetel in de gemeenteraad draagt hij over aan Elke Meyers.