Volledig scherm
Burgemeester Pieter van Maaren verwelkomt Sinterklaas in Zaltbommel, waar duizenden Sintfans present waren. © Bas Moerman

Goede sfeer en geen gedoe over Zwarte Piet trekt veel volk naar intocht Sint in Zaltbommel

ZALTBOMMEL - Niet alleen plaatselijke Sinterklaasfans, maar ook mensen van buiten de regio kiezen Zaltbommel om de Sint te verwelkomen. ,,De sfeer is hier beter en er is geen gedoe over zwarte pieten.”

,,De aankomst van de stoomboot in het haventje, de entree via de stadspoort en de ontvangst op het bordes van het karakteristieke stadhuis maken het feest stukken aantrekkelijker dan de intocht bij ons in Rotterdam”, vindt Marieke van Vliet. 

Met haar zoontjes van 4 en 7 jaar beleeft ze voor de derde keer de jaarlijkse ontvangst van de goedheiligman in Zaltbommel. Dat ze er een uurtje voor moet rijden, vindt ze niet erg. 

Quote

De sfeer is relaxed en je loopt hier geen kans om in een demonstra­tie terecht te komen.

Marieke van Vliet, Rotterdam

Geen demonstratie

,,De sfeer is relaxed en je loopt hier geen kans om in een demonstratie terecht te komen.” Van Vliet is vanmiddag niet de enige van buiten de regio. Opvallend veel toeschouwers die we aanspreken komen van elders en een groot aantal noemt als reden de angst voor ongeregeldheden. 

Die leeft ook bij een zestal ouders met jonge kinderen uit Den Bosch. ,,Wij kiezen het zekere voor het onzekere en vinden bovendien de entourage erg mooi", zegt een van hen. Ook vader Richard van Rijn, die met dochter Hillie (2,5) de aankomst van de boot afwacht op de kade, geeft de voorkeur aan Zaltbommel boven zijn woonplaats Waardenburg. Hij is blij ‘dat de Pieten hier nog gewoon zwart zijn’. 

,,Zo'n traditie moet je in ere houden”, is zijn mening. Dat er ook meisjespieten meedoen, vindt hij ‘nog acceptabel’, maar roetveegpieten zijn voor hem geen optie. 

Quote

Wij vinden het allemaal best, hoe de pieten er ook uitzien...

Jacqueline van Zanten, Hurwenen

Ophouden met discussie

Voor moeder Jacqueline van Zanten, die met tweeling Zoë en Esmee (9) uit Hurwenen is gekomen, ligt dat anders. ,,Wij vinden het allemaal best, hoe ze er ook uitzien, maar laten we alsjeblieft een keer ophouden met die discussie en gezellig feest vieren."

Dat laatste blijkt zaterdagmiddag geen probleem. Duizenden kinderen, ouders en grootouders zoeken tegen twee uur een plekje op de hoge kaden rond de nieuwe haven, waar het schip van de Sint op het afgesproken tijdstip feestelijk toeterend binnenvaart. 

Gul strooien

Nadat het gezelschap op de aanlegsteiger is verwelkomd door burgemeester Pieter van Maaren, loopt men richting Waaldijk, waar de schimmel van de Sint klaar staat voor de optocht naar het stadhuis. De blaaskapel Spuug-Zat speelt sinterklaasliedjes, kinderen langs de route zingen luidkeels mee en pieten strooien gul met kruidnootjes. 

Volledig scherm
Sinterklaas zwaait naar jong en oud in Zaltbommel. Het publiek kwam van heinde en verre. © Bas Moerman

Warme kibbeling

Bij aankomst staat de Markt volgepakt met bezoekers. Sint deelt snoep en vriendelijke woorden uit. De beide viskramen doen goede zaken, want het is koud, dus klanten staan in de rij voor warme kibbeling. ,,Een probleemloos feest”, melden Diana en Harry van Handhaving na afloop. ,,Maar niemand had hier ongeregeldheden verwacht.”

Volledig scherm
Goed gemutst de Sintintocht in Zaltbommel bijwonnen © Bas Moerman