Volledig scherm
Han Looijen uit Zaltbommel. © Marc Bolsius

Han Looijen uit Zaltbommel nieuwe burgemeester van Sint-Michielsgestel

SINT-MICHIELSGESTEL/ZALTBOMMEL - Han Looijen (44) uit Zaltbommel is maandagavond voorgedragen als nieuwe burgemeester van Sint-Michielsgestel. Hij volgt Jan Pommer op, die 1 juli met pensioen gaat.

Han Looijen zat voor de VVD acht jaar (van 2002 tot 2010) in gemeenteraad van Zaltbommel. Aansluitend was hij daar acht jaar wethouder. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 nam hij afscheid

Niet stilgezeten

Daarna heeft hij niet stilgezeten. Meteen na zijn vertrek werd hij formateur van de nieuwe coalitie van de gemeente Den Bosch. Daarnaast was hij kwartiermaker van het Ondersteuningsteam Weerbaar Bestuur bij Nederlands Genootschap van Burgemeesters. Dat team zag eerder deze maand het levenslicht en moet snel hulp kunnen bieden aan burgemeesters die te maken krijgen met intimidatie, bedreiging, agressie en geweld. In zijn tijd als wethouder hield Looijen zich voor de wethoudersvereniging ook al bezig met deze materie.

Kweekvijver

De Bommelerwaard blijkt een goede kweekvijver voor de positie van burgemeester van Sint-Michielsgestel. Jan Pommer was, voordat hij de Maas over stak, vele jaren burgemeester in de Bommelerwaard. Eerst sinds 1990 in de voormalige gemeente Ammerzoden en na de herindeling van 1999 nog vier jaar van de nieuwe gemeente Maasdriel. Maasdriel en Zaltbommel zijn ‘buren’ en vormen samen de Bommelerwaard.

Han Looijen maakte er bij zijn afscheid als wethouder van Zaltbommel geen geheim van dat hij ambitieus is en graag verder wil in het openbaar bestuur. De vertrouwenscommissie in Sint-Michielsgestel koos hem als de beste uit 35 kandidaten. Looijen is getrouwd en heeft twee jonge kinderen. 

De voordracht van Looijen gaat nu naar de koning en de minister van Binnenlandse Zaken, die beslissen over de feitelijke benoeming. Wanneer dit gebeurd is, wordt Looijen in Sint-Michielsgestel door de Brabantse commissaris van de koning Wim van der Donk  beëdigd.