Volledig scherm
De Avri-gemeenten, waaronder Zaltbommel en Maasdriel, besluiten vandaag of Avri-controleurs handboeien mogen gaan gebruiken. © Politie

Handboeien voor toezichthouders van Avri?

GELDERMALSEN - Het is nog geen uitgemaakte zaak dat toezichthouders van Avri binnenkort met handboeien over straat gaan in Rivierenland. De Avri-gemeenten stemmen er op 12 september over.  Burgemeester Vincent van Neerbos van West Maas en Waal is faliekant tegen. ,,Dit is niet één, maar tien stappen te ver.” 

Avri-controleurs mogen boetes uitdelen, bijvoorbeeld als ze zien dat restafval is verstopt in een gft-container. Met het plaatsen van de ondergrondse containers is daar de taak bijgekomen om het dumpen van vuilnis naast de containers of in het buitengebied tegen te gaan.

Principieel tegen

Om zich te kunnen wapenen tegen agressie wil Avri dat de inspecteurs boeien krijgen. Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft daar toestemming voor gegeven. Maar burgemeester Van Neerbos is er principieel tegen.  ,,Ik vind dat het geweldsmonopolie bij de politie moet liggen.”  

Quote

Ik vind dat het geweldsmo­no­po­lie bij de politie moet liggen

Vincent van Neerbos, Burgemeester West Maas en Waal

Handboeien zijn de wens van de gemeente Tiel. De Avri-controleurs voeren daar als boa ook andere handhavingstaken uit. Zo zijn ze bezig met de aanpak van jeugdoverlast, hondenpoep,  geluidsoverlast, parkeren en de naleving van de drank- en horecawet. 

Verbale agressie

Jaarlijks maken de boa's veertig à vijftig keer melding van geweld. En met verbale agressie hebben ze vrijwel dagelijks te maken. Twee jaar geleden hebben ze portofoons en kogelwerende vesten gekregen. Volgens Tiel is het tijd de volgende stap te zetten. 

Boa's die mensen boeien? ,,Dat moeten we niet willen", zegt Van Neerbos. Wat een inspecteur dan wel moet doen als hij met agressie te maken krijgt? Hetzelfde als elke andere burger, vindt de burgemeester: ,,Maak dat je wegkomt en bel de politie."