Volledig scherm
De afvalverwerker kan de luiers uit Zaltbommel voorlopig nog niet aan. Dat betekent dat ze bij het restafval belanden. © Paul Rapp

Harde woorden in gemeenteraad Zaltbommel over ‘draai’ in besluit luiercontainers

ZALTBOMMEL - Er komen in de gemeente Zaltbommel geen aparte containers voor luiers en incontinentiemateriaal. Een meerderheid van de gemeenteraad zag hier donderdagavond toch van af. Dit tot grote teleurstelling van de volledige oppositie.

Het is lang geleden dat er zulke harde woorden vielen in de Zaltbommelse gemeenteraad. Donderdagavond ging het over een voorstel van het college om verspreid over de gemeente een aantal containers voor luiers en incontinentiemateriaal te plaatsen. Als service aan de inwoners, en als manier om voor gebruikers van luiermateriaal de afvalkosten terug te dringen. De hoeveelheid aangeboden restafval bepaalt tegenwoordig immers de rekening per huishouden.

Alleen vergoeding

Maar de voltallige coalitie ziet aparte inzameling nu niet zitten. ZVV, SGP, ChristenUnie en VVD willen de containers niet, omdat er nog geen mogelijkheid is om luiers te laten recyclen. Zij willen de huidige regeling, waarbij alleen gebruikers van incontinentiemateriaal een tegemoetkoming in de afvalkosten kunnen krijgen, handhaven. 

Dit tot groot ongenoegen van de volledige oppositie, die vindt dat de coalitie als een blad aan de boom is omgeslagen. Immers, het voorstel kwam tot stand nadat hier meerdere keren door de gemeenteraad op was aangedrongen. Daarover zijn ook verwachtingen gewekt richting de inwoners, menen SP, PvdA/GroenLinks, D66, groep Melse en CDA. 

86 mensen

Inwoners zijn de dupe, meent de oppositie. ,,Maar 86 mensen hebben de vergoeding aangevraagd”, zegt Martijn Stoutjesdijk (SP), terwijl we weten dat die groep veel groter is. Het werkt dus niet.” 

Volgens Hein de Kort (CDA) hebben inwoners er helemaal geen boodschap aan dat de recycling nog niet geregeld is. ,,Zij hebben gewoon behoefte aan die containers.”

De zaal uit

Het CDA was zelfs zo teleurgesteld dat de fractie bij de stemming de zaal verlieten. De overige oppositiepartijen bleven zitten, maar steunden het coalitie-amendement om door te gaan met de financiële vergoeding niet. In hun stemverklaringen vielen woorden als ‘diepe teleurstelling', ‘een politiek spel’ en ‘tranentrekkend traject'. 

Ook was er kritiek op wethouder Willem Posthouwer, omdat hij niet eens de moeite nam om zijn voorstel te verdedigen.

Maar de coalitie hield voet bij stuk. Pas als luiers gerecycled kunnen worden, valt er met ZVV, SGP, ChristenUnie en VVD te praten over aparte containers.