Volledig scherm
File op de A2 bij Zaltbommel © Annemiek Steenbekkers/BD

Helpt dit tegen de files op de A2? Proef met toeritdosering bij Zaltbommel

ZALTBOMMEL - Verbetert toeritdosering op de N322 bij Zaltbommel de verkeersstroom naar de A2? Op die vraag proberen Rijkswaterstaat en de provincie Gelderland sinds deze week een antwoord te krijgen. Het gedoseerd toelaten van auto’s richting de snelweg zou kunnen helpen om de dagelijkse files te verminderen.

Toeritdosering is een van de kleinschalige maatregelen die kunnen bijdragen aan het terugdringen van verkeersopstoppingen op de A2. De grote ingrepen voor de A2 volgen op termijn. Daarvoor stellen het ministerie, Rijkswaterstaat, de provincies Gelderland en Noord-Brabant de Regio Rivierenland en de gemeente ‘s-Hertogenbosch een meerjarenprogramma op.

Problemen in de ochtendspits

De problemen bij Zaltbommel doen zich volgens Rijkswaterstaat vooral voor in de ochtendspits bij het verkeer dat de Martinus Nijhoffbrug over wil naar het noorden. Tijdens de proef experimenteren de provincie en Rijkswaterstaat met de afstelling van de verkeerslichten. Dat gebeurt zowel voor het verkeer dat van de A2 af komt als voor de auto’s die de toerit nemen. Het doel is om te zorgen dat de wegen rond de aansluiting op de A2 niet te veel belast worden.

En dat is momenteel steeds vaker een probleem. Regelmatig kost het tijdens de ochtendspits moeite om Zaltbommel uit te komen en staan er al files bij de watertoren en op de Van Heemstraweg vanaf Gameren.

Verschil

De eerste weken van november is de huidige situatie in beeld gebracht. De proef duurt tot 8 december en daarna volgt tot het eind van het jaar een nameting om het verschil met voor en na de proef vast te stellen. Mocht dosering van het verkeer goed uitpakken, dan wordt het systeem begin 2020 definitief ingevoerd.

  1. Hennepkwekerij in B&B Bruchem, eigenares en huurder hangt straf boven het hoofd
    PREMIUM

    Hennepkwe­ke­rij in B&B Bruchem, eigenares en huurder hangt straf boven het hoofd

    ARNHEM/BRUCHEM - Een 61-jarige vrouw uit Bruchem en haar 33-jarige huurder hangt een werkstraf van 60 uur plus een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand boven het hoofd omdat zij worden verdacht van het runnen van een hennepkwekerij. Mogelijk moeten zij ook meer dan vijftigduizend euro aan illegaal gemaakte winst terugbetalen. Zo hoorden de verdachten deze week tegen zich eisen voor de rechtbank in Arnhem.