Volledig scherm
© COR DE KOCK

Hogere afvaltarieven veroorzaken veel commotie in Rivierenland

TIEL/ZALTBOMMEL - De flinke verhoging van de tarieven voor het wegbrengen van restafval veroorzaakt veel commotie in Rivierenland. Culemborg heeft al laten weten het plan niet te zien zitten en komt met een alternatief. 

Volgens de plannen van Avri wordt het volgend jaar veel duurder om de grijze kliko aan de weg te zetten. Wie nu nog 7 euro betaalt voor een grote container vol restafval, is daar in 2019 18,50 euro voor kwijt. Het standaard tarief voor de afvalstoffenheffing, dat iedereen betaalt, blijft hetzelfde. 

Discussie

Maar daar zitten inwoners niet op te wachten, blijkt uit massale reacties. ,,Ik kan me voorstellen dat hier discussie over is", zegt wethouder Laurens Verspuij van Tiel. Toch is dat niet het hele verhaal, stelt hij. ,,Als je op een normale manier scheidt, stijgt het volledige tarief slechts van 199 euro naar 204 euro per jaar.'' 

Wat daarbij niet wordt verteld, is dat inwoners flink beter hun afval moeten gaan scheiden om tot dit bedrag te komen. Een gemiddeld gezin betaalt alleen maximaal 204 euro per jaar als het de helft minder restafval aan de straat zet dan nu. Nu wordt er per inwoner 120 kilo restafval aan de straat gezet. Dat moet dus de helft worden: 60 kilo. 

Basistarief omhoog

Dat is een forse opgave, vindt ook de gemeente Culemborg . Om afvaldumpingen te voorkomen heeft het gemeentebestuur een nieuw plan bedacht: het wil het basistarief van 136 euro verhogen, waarna inwoners de eerste 30 kilo restafval per persoon per jaar gratis kunnen inleveren. Hoeveel dat basistarief omhoog zou moeten, vermeldt de gemeente niet. Als de gemeenteraad hiermee instemt, wil Culemborg de andere negen gemeenten die samenwerken binnen Avri overtuigen van dit plan. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement