Volledig scherm
© ANP XTRA

Huizenprijs Buitenstad Zaltbommel door raad verankerd in het plan

ZALTBOMMEL - Alleen de toezegging van de projectontwikkelaar dat er in de nieuwe buitendijkse woonwijk Buitenstad in Zaltbommel ook goedkopere huizen komen, vindt de Zaltbommelse gemeenteraad niet genoeg. Daarom is de huizenprijs vanaf 200.000 euro nu ook verankerd in het plan. 

In het oorspronkelijke voorstel begonnen de prijzen pas bij 300.000 à 350.000 euro. Daarop was veel kritiek. Wethouder Willem Posthouwer ging opnieuw in overleg met projectontwikkelaar Waalbommel en die bleek alsnog bereid om ook goedkopere woningen te bouwen. Omdat de gemeenteraad zeker wil weten dat dit ook echt gaat gebeuren, werd donderdagavond unaniem een amendement aangenomen, waarmee die startprijs van 200.000 euro nu ook echt is vastgelegd. 

Massale uitstraling

Oppositiepartijen CDA, D66, SP, Groep Melse en PvdA/GroenLinks deden ook nog een poging om via een amendement iets aan de massale uitstraling van het toekomstige Waalfront te doen. Dat ligt met name bij een groep bewoners van de binnenstad gevoelig. Het creëren van een mogelijkheid om hier nog iets aan te doen, zou het draagvlak voor het plan kunnen vergroten. 

Maar de coalitiepartijen voelden niets voor dit amendement. Zij volgen de lijn van wethouder Posthouwer, die meent dat er voor de verschillende architecten die in het gebied aan de gang gaan, nog voldoende mogelijkheden zijn om met ideeën te komen. In bedekte termen zei hij ook nog maar eens dat in dit proces de belangen van àlle betrokkenen worden meegewogen, en dus niet alleen die van de groep vestingbewoners. 

Breekpunt

Uiteindelijk vond een ruime meerderheid van de gemeenteraad dat het plan voor de Buitenstad verder de procedure in kan. Alleen CDA, D66 en Groep Melse stemden tegen. Voor hen was de massaliteit van het Waalfront een breekpunt. Als alles meezit, begint de sloop van de oude bedrijfspanden, die nu nog op het terrein tussen Albert Heijn en de rivier staan, in 2021 en start de bouw in 2022.

De Buitenstad wordt een bijzonder project. Buitendijks, dus blootgesteld aan de invloed van de rivier, komen 280 huizen te staan. Grondgebonden huizen op sokkels, zodat ze bij hoogwater droog blijven. Maar ook hoogbouw, met uitzicht op de Waal of op een van de havens. Onderzocht wordt nog of er een brug over de ingang van de haven kan komen.