Volledig scherm
Eerste laagje ijs in Haaften is een feit. © Ijsclub Haaften

IJsbaan in Haaften is al dichtgegroeid: ‘We hebben wel eens weken moeten wachten’

HAAFTEN - Het heeft net één nacht gevroren en de schaatskoorts begint nu al te stijgen. Hoe hard gaat de ijsgroei? Welke baan gaat als eerste open? IJsclub Haaften durfde al foto's op Facebook te posten met de mededeling dat het eerste laagje ijs een feit is. ,,We hebben wel eens weken moeten wachten totdat het helemaal was dichtgevroren. Nu maar één nacht", aldus Bert van Os, secretaris van de ijsclub. 

De plas aan de Crobseweg in Haaften is zo'n 35 centimeter diep. Er is 7 tot 8 centimeter nodig om er veilig op te kunnen schaatsen. Vooralsnog treft de ijsclub geen extra maatregelen om het ijs extra snel te laten groeien. ,,Het is gewoon afwachten", zegt Van Os. ,,We gaan er geen laagjes op spuiten. Het moet vanzelf dichtgroeien. Met sneeuw wordt het hooguit natgespoten zodat dat ook snel ijs wordt. 

Ijs is moeilijk

Zodra het ijs dikker wordt, blijven ze er bij de ijsclub zoveel mogelijk vanaf. ,,Dweilen is voor het oog", zegt Van Os. ,,Scheuren kan je er niet mee dichten en je maakt het ijs er niet mooier op.” Wachten is het devies. ,,De wind kan nog problemen veroorzaken en de zon schijnt veel harder dan vroeger. Ijs is gewoon moeilijk.”

De ijsclub houdt de baan wel nauwlettend in de gaten. Vanaf vandaag wordt het ijs elke dag gecheckt. Maar ze willen niet per sé de eerste zijn waar geschaatst kan worden. ,,Liever niet", zegt Van Os. ,,Dan wordt het veel te druk. We zijn er in eerste instantie voor de kinderen en dat willen we graag zo houden.” 

Of en wanneer er geschaatst kan worden, kan je vinden op de Facebookpagina van ijsclub Haaften en voor andere plekken zie je dat op deze kaart.