Volledig scherm
© Istar Verspuij

Kerk Aalst mag niet in buitengebied bouwen

AALST - De Hersteld Hervormde Gemeente wil een nieuwe kerk bouwen aan de Prins Hendrikstraat in Aalst, maar krijgt daarvoor geen toestemming. 

De tijd begint te dringen voor de Hersteld Hervormde Gemeente in Aalst. Bij de vorming van de Protestantse Kerk Nederland (PKN) in 2004, heeft deze gemeenschap zich afgescheiden en ontbreekt een eigen onderkomen. Voor de diensten wordt het kerkje in het dorp gehuurd, maar dat contract eindigt in 2024. 

Alternatieven

Bij de gemeente Zaltbommel is een verzoek ingediend voor de bouw van een kerk met pastorie op agrarische grond aan de Prins Hendrikstraat, maar dat heeft het college afgewezen. ,,Het perceel ligt buiten de contour van het dorp", licht wethouder Gijs van Leeuwen toe. ,,We hebben alternatieven aangedragen, zoals nieuwbouwwijk De Ham IV. Of misschien zijn er mogelijkheden bij kerkelijk centrum 't Kruispunt. Want wij zien ook wel dat ze onderdak nodig hebben.”

Eerder probeerde de herstelden tevergeefs om een kerk te realiseren in Dominees Bogerd en in een boerderij aan de Dorpsstraat. Die laatste locatie is wel een kerkelijk centrum geworden, maar daar mogen geen kerkdiensten worden gehouden.