Volledig scherm
De enorme kraan aan de Buitenkamp in Hedel waarmee het gemaal is geplaatst. © Bertjan Kers/BD

Knap staaltje werk: enorm gemaal snel geplaatst bij Hedel

HEDEL - Soms zit het mee, zoals deze woensdag in Hedel. In opdracht van de gemeente Maasdriel heeft De Kuiper Infrabouw met een enorme kraan een gigantisch gemaal geplaatst aan de noordkant van bedrijventerrein De Kampen. 

De betonnen constructie weegt 93 ton en om het gevaarte op zijn plek te krijgen was een kraan met een capaciteit van 400 ton van stal gehaald. Het familiebedrijf uit Hardinxveld-Giessendam wist de klus veel sneller te klaren dan verwacht. 

Rioolwater naar Zaltbommel

Het gemaal is bedoeld om het rioolwater van De Kampen via een persleiding af te voeren naar de zuiveringsinstallatie van Waterschap Rivierenland bij Zaltbommel. Dat is nodig om de riolering in het dorp Hedel te ontlasten. De capaciteit daarvan is te gering. De aanlegkosten zijn voor rekening van Maasdriel. De gemeente heeft de installatie symbolisch voor 1 euro overgedragen aan Waterschap Rivierenland.

Begin februari is het gemaal klaar. Ook dat is sneller dan verwacht, want in de planning was rekening gehouden met maart. De persleiding naar Zaltbommel ligt er al.