Koning Willem-Alexander op Slot Loevestein: warm onthaal in gure wind

VIDEOPOEDEROIJEN - Zingen mocht eigenlijk niet van de Rijksvoorlichtingsdienst, maar dat deden ze lekker toch. De 200 leerlingen van de Juliana van Stolbergschool uit Poederoijen bezorgden koning Willem-Alexander vrijdagochtend een vrolijke aankomst bij Slot Loevestein. 

Hij woonde daar het 60-jarig jubileum van de Vereniging van docenten Geschiedenis en staatsinrichting in Nederland (VGN) bij. Dat de koning alleen bij aankomst kort te zien zou zijn, was bekend. Maar voor die paar minuten reisden de school met plezier af naar Loevestein. Dat de kinderen bijna uit hun jas waaiden, mocht de pret niet drukken. 

Voordat de koning arriveerde, werd uit volle borst al het volkslied gezongen. Bij de aankomst moesten ze stil zijn en met hun vlaggetje wapperen. Dat was althans de instructie van de Rijksvoorlichtingsdienst. Maar de schoolkinderen waren zo blij om de koning te zien, dan ze spontaan weer in zingen uitbarstten. En dat kon Willem-Alexander duidelijk waarderen. Nadat hij de handen van burgemeester Peter Rehwinkel en de Gelderse commissaris van de koning John Berends had geschud, nam hij ook de tijd om de hele rij kinderen langs te gaan, de nodige handen te schudden en hen te bedanken. Dat zijn haar, colbert en stropdas door de harde wind naar alle kanten flapperden, deerde hem niet. 

Op de ophaalbrug werd Willem-Alexander opgevangen door voorzitter van de VGN Ton van der Schans en natuurlijk door  de onlosmakelijk aan Loevestein verbonden ‘Hugo de Groot'. Daarna volgde binnen de feestelijke bijeenkomst van de VGN. De koning kreeg daar de eerste editie van het jubileumnummer van het vakblad Kleio uitgereikt. 

Volledig scherm
Koning Willem-Alexander arriveert bij Slot Loevestein. Kinderen van de Juliana van Stolbergschool uit Poederoijen zorgen voor een gezellig ontvangst. © Brigit Groeneveld/BD
  1. Tijningenplas in Zaltbommel is geen lelijk eendje meer
    PREMIUM

    Tijningen­plas in Zaltbommel is geen lelijk eendje meer

    ZALTBOMMEL ,,Tsja, wie heeft er nou eigenlijk niet aan meegewerkt.” Nanda Jooren van de gemeente Zaltbommel moet even diep nadenken om niemand te vergeten die heeft bijgedragen aan de renovatie van de Tijningenplas in Zaltbommel. Nou, zeg maar gerust facelift, want de Put van Zanen, zoals de plas ook wel heet, lijkt in weinig meer op wat het tot voor kort was: een dichtgegroeide, onoverzichtelijke plas aan de rand van Zaltbommel, met veel opschot.