Volledig scherm
Kringloopwinkel De Spullewaard in Zaltbommel. © Annemiek Steenbekkers/BD

Kringloopwinkel in Zaltbommel speelt voor Sinterklaas

ZALTBOMMEL - Kringloopwinkel De Spullewaard deelde zaterdagmiddag tijdens een eindejaarsfeestje cheques uit aan tien goede doelen die door 700 klanten zijn gekozen. ‘Een mooi sinterklaas-presentje’: moeten de uitverkoren organisaties hebben gedacht toen ze hoorden dat ze elk 1000 euro cadeau kregen van de Bommelse kringloopwinkel. 

Tijdens een drukbezochte feestelijke bijeenkomst in de hal van Pand 9 aan de Van Heemstraweg worden de cheques uitgereikt. Dankzij een muzikale bijdrage van De Boemeltjes, een orkest waarin zo’n 30 voornamelijk verstandelijk beperkte jongeren uit Rivierenland bekende liedjes ten gehore brengen, zit de stemming er aardig in als kringloopvoorzitter Wim Lambooij de microfoon pakt. 

Cheque

Vertegenwoordigers van de winnende clubs worden om beurten naar voren geroepen en nemen hun cheque in ontvangst. Lambooijs lijstje vermeldt achtereenvolgens Buurtzorg Oost, Tafeltje Dekje, Villa Pardoes, Artsen zonder Grenzen, de Voedselbank, Ambulance Wens, Van Alles Wa, de Zeeverkenners, De Wielewaal en het Dierenasiel Bommelerwaard.

,,Dit jaar doneren we meer dan 100.000 euro aan goede doelen wereldwijd”, vertelt bedrijfsleider Nicole Riet. ,,Dat gebeurt onder bepaalde voorwaarden waaraan de doelen moeten voldoen, zoals de ANBI-status. Bij de jaarlijkse decemberactie die we vanmiddag afsluiten, stellen we niet die strenge eisen. Het gaat vooral om dichtbij-huis-organisaties. Klanten die meer dan 5 euro in de winkel besteedden, kregen een formulier met 44 genomineerden waaruit ze mochten kiezen. De tien doelen die de meeste stemmen kregen, ontvangen elk 1000 euro. Het dierenasiel scoort, als gewoonlijk, het hoogst. Rondom de uitreiking organiseren we altijd een feestelijke bijeenkomst, ook bedoeld om klanten te bedanken voor hun inbreng en aankopen en om onze vrijwilligers te bedanken voor hun inzet.”

Uitstapjes

Esther Hozeman en Jolanda Theijsen, medewerkers van Buurtzorg, zijn blij met hun cheque. ,,Met dit geld kunnen we nóg meer leuke dingen doen voor onze cliënten, zoals uitstapjes naar tuincentra, barbecues en bloesemtochten.” Kees Mertens van Ambulance Wens glundert eveneens nadat hij het extraatje in ontvangst mocht nemen. ,,Wij organiseren laatste-wens-uitjes voor terminale patiënten. Met dit bedrag kunnen we zomaar drie of vier wensen méér vervullen.” 

En ook de drie afgevaardigden van toneelvereniging Van Alles Wa, Loesjean van Krieken, Nelly Schalk en Jelmer aan den Toorn, zeggen een mooie bestemming te hebben voor de donatie. De kleine club uit Rossum gaat het geld onder meer besteden aan een extra productie ter gelegenheid van de 75ste Bevrijdingsdag. “Het wordt een stuk met herinneringen aan de oorlog, bedoeld voor ouderen.” Begin mei 2020 willen ze het opvoeren in De Leyenstein.