Achtergelaten blikjes en verpakkingen, een deel van de oogst na een zonnig weekend in de Bommelerwaardse natuurgebieden.
Volledig scherm
Achtergelaten blikjes en verpakkingen, een deel van de oogst na een zonnig weekend in de Bommelerwaardse natuurgebieden. © B Moerman

Kwetsbare natuurgebieden dreigen 'pretparken' te worden

HURWENEN - De nieuwe natuurgebieden langs de Waal winnen aan populariteit bij recreanten. Maar helaas heeft niet iedereen respect voor de omgeving. Klachten over dansfeesten, jetski's, visstroperij, zwerfvuil en vernieling nemen hand over hand toe.

Op warme dagen en vooral in de weekenden is het regelmatig prijs in de uiterwaarden van Hurwenen, rond de nevengeul bij de Kil. Klachten over geluidsoverlast, vernielingen en het achterlaten van zwerfvuil zijn dan bij de politie aan de orde van de dag. Ook Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat, beide eigenaar van een gedeelte van het gebied, maken zich zorgen over de kwetsbare natuur. Omwonenden en wandelaars zien met lede ogen aan hoe het Natura 2000-gebied langzaam 'verandert in een pretpark', terwijl er - ondanks herhaalde verzoeken - 'onvoldoende maatregelen worden genomen', vertellen ze aan deze krant.

Ook in de uiterwaarden bij Gameren richten automobilisten regelmatig schade aan door de hekken te forceren en met de auto naar de waterkant te rijden. ,,Over het relatief nieuwe natuurgebied bij Loevestein vallen de klachten gelukkig nog mee", vertelt Dianne Renders van Staatsbosbeheer.

Laatstgenoemde organisatie belooft op korte termijn bij de nevengeul borden te plaatsen waarop staat wat mag en wat niet mag. Wel vrij wandelen, geen gemotoriseerd verkeer en geen loslopende honden. ,,En hopelijk wordt ons team binnenkort versterkt met een extra boswachter met BOA-bevoegdheid", aldus Renders. ,,Voor die vacature staat al een advertentie in de krant."