Volledig scherm
Achtergelaten blikjes en verpakkingen, een deel van de oogst na een zonnig weekend in de Bommelerwaardse natuurgebieden. © B Moerman

Kwetsbare natuurgebieden dreigen 'pretparken' te worden

HURWENEN - De nieuwe natuurgebieden langs de Waal winnen aan populariteit bij recreanten. Maar helaas heeft niet iedereen respect voor de omgeving. Klachten over dansfeesten, jetski's, visstroperij, zwerfvuil en vernieling nemen hand over hand toe.

Op warme dagen en vooral in de weekenden is het regelmatig prijs in de uiterwaarden van Hurwenen, rond de nevengeul bij de Kil. Klachten over geluidsoverlast, vernielingen en het achterlaten van zwerfvuil zijn dan bij de politie aan de orde van de dag. Ook Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat, beide eigenaar van een gedeelte van het gebied, maken zich zorgen over de kwetsbare natuur. Omwonenden en wandelaars zien met lede ogen aan hoe het Natura 2000-gebied langzaam 'verandert in een pretpark', terwijl er - ondanks herhaalde verzoeken - 'onvoldoende maatregelen worden genomen', vertellen ze aan deze krant.

Ook in de uiterwaarden bij Gameren richten automobilisten regelmatig schade aan door de hekken te forceren en met de auto naar de waterkant te rijden. ,,Over het relatief nieuwe natuurgebied bij Loevestein vallen de klachten gelukkig nog mee", vertelt Dianne Renders van Staatsbosbeheer.

Laatstgenoemde organisatie belooft op korte termijn bij de nevengeul borden te plaatsen waarop staat wat mag en wat niet mag. Wel vrij wandelen, geen gemotoriseerd verkeer en geen loslopende honden. ,,En hopelijk wordt ons team binnenkort versterkt met een extra boswachter met BOA-bevoegdheid", aldus Renders. ,,Voor die vacature staat al een advertentie in de krant."

  1. In Zaltbommel boodschappen doen op zondag, het kan vanaf 16 februari
    PREMIUM

    In Zaltbommel boodschap­pen doen op zondag, het kan vanaf 16 februari

    ZALTBOMMEL - Op zondag naar de supermarkt Rossum, Hedel of zelfs Den Bosch voor een pak yoghurt of een diepvriespizza? Vanaf 16 februari is dat niet meer nodig. Dan kunnen de inwoners van Zaltbommel hun boodschappen op zondag ook om de hoek doen. De supermarkten in de kern Zaltbommel, de nieuwe Lidl, Albert Heijn, Jumbo Zaltbommel en de Aldi, zijn vanaf die dag wekelijks open van 13.00 tot 17.00 uur. Uitzondering is de Coop aan de Schans.