Op het station in Geldermalsen stoppen nu alleen sprinters. De gemeenten in het rivierengebied willen graag dat ook de intercity tussen Den Bosch en Utrecht hier gaat stoppen.  Foto William Hoogteyling.
Volledig scherm
Op het station in Geldermalsen stoppen nu alleen sprinters. De gemeenten in het rivierengebied willen graag dat ook de intercity tussen Den Bosch en Utrecht hier gaat stoppen. Foto William Hoogteyling. © William Hoogteyling

’Laat intercity tussen Den Bosch en Utrecht stoppen in Geldermalsen’

GELDERMALSEN/DEN BOSCH - De sneltrein tussen Den Bosch en Utrecht zou ook in Geldermalsen moeten stoppen. Een onderzoek moet uitwijzen of dat haalbaar is. 

Intercitytreinen die voortaan stoppen in Geldermalsen en een doorgaande lightrailverbinding tussen Dordrecht en Arnhem met veel tussenstops rond Tiel en Geldermalsen. De Regio Rivierenland wil dat die opties onderzocht worden.

Het samenwerkingsverband van acht gemeenten in de regio wil daarmee het openbaar vervoer in Rivierenland aantrekkelijker maken. Zesmaal per uur daveren er nu intercitytreinen door de stations van Zaltbommel, Geldermalsen en Culemborg, maar Rivierenland heeft daar niets aan. Door te onderzoeken of het haalbaar is om Geldermalsen de status van intercitystation te geven zou dat anders kunnen worden.

Knooppunt

Rivierenland denkt kans te maken, omdat Geldermalsen op een knooppunt van spoorlijnen ligt. Er stoppen nu treinen uit de richtingen Utrecht, Tiel, Den Bosch en Dordrecht, maar dat zijn sprinters, geen intercity’s. Het verzoek om intercitystation te worden maakt nog meer kans als er een lightrailverbinding komt tussen Dordrecht en Arnhem, op het tracé van Merwede-Lingelijn, Geldermalsen-Tiel en Tiel-Arnhem. Ook dat wil Rivierenland bespreken, net als de wens voor twee nieuwe treinstations bij Medel-Tiel en Hondsgemet-Geldermalsen.

Verbouwing

Er speelt overigens meer rond het NS-station in Geldermalsen. In 2021 wordt daar het parkeerterrein flink uitgebreid. En om het station geschikt te maken voor het Programma Hoogfrequent Spoor (meer personen- en goederenvervoer) moeten de sporen en de perrons aangepast worden. Ook verdwijnt de loopbrug en komt daar een voetgangerstunnel voor in de plaats. Het ontwerp voor deze ingrijpende verbouwing is recent gepresenteerd.