Volledig scherm
foto ter illustratie © Shutterstock

Lokjongeren ingezet bij controle horeca: gemeente waarschuwt overtreders

HAAFTEN/WAARDENBURG -  De gemeente West Betuwe heeft lokjongeren ingezet bij een controle van cafés, supermarkten en dorpshuizen om te checken of uitbaters vroegen naar hun ID bij de aanschaf van alcohol. Het bleef bij waarschuwingen. Boetes zijn niet opgelegd.  

Bij een onaangekondigde controle hielden de meesten zich aan de drank- en horecawet. Maar in verschillende zaken werd niet naar de leeftijd gevraagd toen de jongeren van 18 jaar alcohol bestelden. 

Gokautomaat zonder vergunning

Daarnaast zijn er verschillende andere overtredingen geconstateerd. Eén zaak had zonder vergunning een gokautomaat staan. Die moest meteen uit. Een andere gelegenheid verkocht alcohol zonder vergunning. Ook waren er zaken die zich niet hielden aan de sluitingstijd of terrastijden.

De gemeente kondigt aan vaker te gaan controleren. En dan wordt er wel gestraft. Overtreding van de drank- en horecawet kan leiden tot sluiting van een horecagelegenheid. En als minderjarige jongeren alcohol kopen, krijgen hun ouders dat te horen en moeten ze naar Halt voor een alternatieve straf.

In 2018 kregen in de drie gemeenten die zijn gefuseerd tot West Betuwe 24 jongeren een verwijzing naar Halt.

Omstreden

De inzet van lokjongeren bij horecacontroles is omstreden. De rechtbank Gelderland in Arnhem stelde in december 2018 een voetbalclub in Nijmegen in het gelijk, nadat de club een in 2016 opgelegde boete had aangevochten.