Eieren werden op last van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vernietigd bij een pluimveehouder
Volledig scherm
PREMIUM
Eieren werden op last van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vernietigd bij een pluimveehouder © ANP

Luizenbestrijder ChickFriend aansprakelijk in fipronilaffaire, schadevergoeding voor pluimveehouders

De rechtbank vindt dat Chickfriend aansprakelijk is voor de schade van de fipronilaffaire. De eigenaren van de bedrijven wisten dat fipronil niet mocht worden gebruikt voor het bestrijden van bloedluis bij kippen, maar gebruikte het toch. Daardoor moesten hele stallen vol kippen worden geruimd, eieren uit de schappen gehaald en zaten boeren maanden zonder inkomsten.

De rechtbank oordeelt dat de ondernemers een schadevergoeding moeten betalen aan ongeveer 120 pluimveehouders. De hoogte van de schadevergoeding per pluimveehouder zal later in een aparte procedure bij de rechtbank vastgesteld moeten worden.

  1. Huisvesters van arbeidsmigranten in Maasdriel zijn laks met legaliseren onderkomens

    Huisves­ters van arbeidsmi­gran­ten in Maasdriel zijn laks met legalise­ren onderko­mens

    KERKDRIEL - Huisvesters van arbeidsmigranten staan niet bepaald te popelen om het onderdak bieden aan deze mensen te legaliseren. Dat leidt de gemeente Maasdriel af uit het geringe aantal vergunningaanvragen. Er zijn in de gemeente ongeveer 250 plekken waar seizoensarbeiders zijn ondergebracht, zo is de voorzichtige inschatting. Aan 10 plekken is vergunning verleend, er zijn 10 aanvragen in behandeling en 12 aanvragen ingetrokken.