Volledig scherm
De Visbroeders Aard en Peter Lagerwerf op hun voorlopig laatste dag op het Mgr. Zwijsenplein. © Olaf Smit

Maasdriel moest beleid standplaatsen voor kramen wel aanpassen

KERKDRIEL - Maasdriel heeft de duur van vergunningen voor standplaatsen verlengd van drie naar vijf jaar. Het nieuwe beleid is juist deze week van kracht geworden,  de week waarin De Visbroeders onder luid protest hun standplaats op het Mgr. Zwijsenplein in Kerkdriel hebben verlaten. 

De gemeente moest het beleid wel aanpassen, omdat de regels uit 2015 niet meer voldeden aan Europese richtlijnen. Volgens Brussel mogen standplaatsen vanwege beperkte beschikbaarheid niet meer voor onbepaalde tijd worden toegekend. Bij verloop van een vergunning moeten meer partijen er een gooi naar kunnen doen. Dat biedt ondernemers volgens de EU gelijke kansen.

Onrust en emoties

Samen Sterk Maasdriel heeft, zoals raadslid Kees van Baar woensdag al aankondigde, vragen gesteld over de kwestie. Volgens Van Baar is er onrust ontstaan over de gevolgen van de uitgifte van standplaatsvergunningen en krijgt emotie de overhand. ‘De gemeente Maasdriel wordt in een kwaad daglicht geplaatst’, aldus Van Baar.

Hij wil onder meer weten waarom in andere gemeenten kennelijk vergunningen voor onbepaalde tijd zijn uitgegeven. Volgens een uitspraak van de Raad van State mag dat vanaf november 2016 niet meer. De Visbroeders Aard en Peter Lagerwerf vinden het vreemd dat ze van de gemeente West Betuwe wel voor onbepaalde tijd in Haaften mogen staan. Ze waren met hun vergunning van april 2016 echter de Raad van State nét voor.