Volledig scherm
Een roek komt nooit alleen. © Arjan Gotink

Maasdriel staat voor nieuw kabaaloffensief tegen de roek

HEEREWAARDEN - Vergeet de processierups. De roek is terug. Het kleine broertje van de kraai dreigt weer voor overlast te zorgen. De plaatsen waar roekenkolonies ontstaan, zijn weer aan het toenemen, constateert de gemeente Maasdriel. De zwarte vogels waren ruim tien jaar geleden met veel pijn en moeite verjaagd. 

Maasdriel ziet de zwarte zwermen nu weer op zich af komen. De geschiedenis herhaalt zich, want net als in 2006 ontstaan er verschillende plekken in de Bommelerwaard waar mensen last hebben van het kabaal van de roeken. Een grote kolonie bevond zich bij de begraafplaats in Heerewaarden. Daar was vooral de vogelpoep hinderlijk.

Beschermd

Het bestrijden van de vogels, groter dan de kauw, maar kleiner dan de kraai, is best een dingetje. De roeken en hun nesten zijn namelijk beschermd. Ze vormen hun kolonies graag in groepen hoge bomen. Door de nesten heen schieten is geen optie. De vorige keer is het deels gelukt door nesten te verplaatsen. Effectiever was het gebruik van herrie - de eigen alarmroep van de roek overigens - om de kolonies naar elders te verjagen. Op de begraafplaats stond daarvoor lange tijd een geluidsinstallatie.

Roeken zijn niet alleen dol op etensresten en wormpjes. Ook zaaigoed staat op het menu en dus veroorzaken de vogels schade. De gemeente ‘voelt zich genoodzaakt’om maatregel te treffen die de de roekenoverlast beperken.

En de roek is niet de enige plaag. Ook drijfalgen, de Japanse duizendknoop en die harige rups wil de gemeente te lijf. Het geld dat de gemeente daar normaliter voor uittrekt , moet wat het college betreft structureel worden verhoogd van 30.000 naar 60.000 euro.