Man, vrouw en kind met vuurwapens bedreigd bij woningoverval in Zaltbommel, vriend (15) sluit zich op in toilet en belt politie

Video / updateZALTBOMMEL - De bewoners van het huis aan de Thorbeckestraat in Zaltbommel dat zaterdagnacht werd overvallen, zijn door drie gemaskerde mannen bedreigd met vuurwapens. Onder hen was ook een kind. De 43-jarige bewoner raakte gewond. Twee van de drie overvallers zijn aangehouden. 

Volgens de politie werd het gezin overlopen door drie gemaskerde mannen, toen zij net waren thuisgekomen. De overvallers hadden vuurwapens bij zich, waarmee vader, moeder en kind werden bedreigd. Een vijftienjarige jongen, een vriend van het gezin, sloot zich op in de toilet en belde van daaruit de politie. Daarmee redde hij waarschijnlijk het gezin dat door drie overvallers werd bedreigd. De 43-jarige man van het gezin raakte lichtgewond. Wat zich precies in de woning heeft afgespeeld, wordt niet direct duidelijk uit het bericht van de politie. 

Volledig scherm
Klopjacht na woningoverval in Zaltbommel. © Bart Meesters

Toen een van de overvallers de woning verliet, kwam de politie net aan in de Thorbeckestraat. Bij deze eerste confrontatie werden schoten gelost door de politie. Desondanks wisten de overvallers in een auto te ontkomen. 

Die auto werd langs de A2 teruggevonden. De overvallers hadden het voertuig achtergelaten op de vluchtstrook, in de buurt van tankstation De Lucht. Daar werd al snel een eerste verdachte aangehouden. Een tweede verdachte werd enige tijd later ook aangehouden, nadat hij probeerde een lift naar Tilburg te regelen. Deze tweede verdachte had schotwonden in zijn been en is naar het ziekenhuis gebracht. 

De aangehouden verdachten zijn 24 en 25 jaar oud. De politie is nog op zoek naar de derde overvaller.

Tekst loopt door na de foto.

Volledig scherm
Klopjacht na woningoverval in Zaltbommel. © Bart Meesters

Politiehonden

De politie was zaterdagnacht massaal op de been in verband met de woningoverval. Zo werden weilanden rond de De Lucht afgezet in verband met de zoektocht naar de overvallers. Daarbij werden ook politiehonden gebruikt om sporen te zoeken en een arrestatieteam was paraat om de vuurwapengevaarlijke verdachten aan te houden. De politie wilde ook een helikopter inzetten, maar door het slechte weer was dat niet mogelijk. 

Onderzoek

De vluchtauto van de overvallers is in beslag genomen door de politie. In de buurt van waar deze stond op de A2 en in de buurt van de woning in de Thorbeckestraat zijn verschillende spullen veiliggesteld voor het onderzoek. Om wat voor spullen het gaat is niet duidelijk. 

De politie probeert in contact te komen met getuigen die mogelijk iets gezien hebben van de overval.

Rust teruggekeerd

Iets meer dan twaalf uur na de grote consternatie in de Thorbeckestraat in Zaltbommel is de rust er teruggekeerd. Behalve dan een tv-ploegje van een commerciële zender die vruchteloos probeert mensen uit de straat voor de camera een reactie te ontlokken.

Verderop in de mooi straat vol grote platanen en (patio)bungalows spelen kinderen hockey op een zelf gemaakt kunstgrasveldje. ,,Vanochtend gehoord, maar afgelopen nacht niks gemerkt.” Ze spelen lekker door en proberen de bal met de stick in de lucht te houden.

Een oudere man, gewapend met warme pet tegen de striemende regen, zegt verderop in de Thorbeckestraat te wonen. ,,Gelukkig niets van mee gemaakt.”

Een buurtbewoonsters van een paar deuren verderop kreeg er wel van alles van mee. Ze staat juist haar wandelschoenen schoon te poetsen, terug van een natte herfstwandeling. ,,We hoorden knallen. Maar we dachten dat het vuurwerk was. Onze hond sloeg er op aan. Maar dat blijkt natuurlijk achteraf allemaal te maken te hebben met mensen in de straat en de overal. Ik ben erg blij dat het met die bewoners goed is afgelopen.”

Volledig scherm
Klopjacht na woningoverval in Zaltbommel. © Bart Meesters
  1. Verdachten gewelddadige woningoverval Zaltbommel hangt zes jaar cel boven het hoofd
    PREMIUM

    Verdachten gewelddadi­ge woningover­val Zaltbommel hangt zes jaar cel boven het hoofd

    ARNHEM - Het Openbaar Ministerie eist zes jaar cel voor alle vier verdachten van een gewelddadige overval op een woning aan de Thorbeckestraat in Zaltbommel. Zo bleek woensdag in de rechtbank in Arnhem. Ook bij die zitting bleef de identiteit van een mogelijke vijfde betrokkene, de mysterieuze ‘regelaar’, onbekend. Wel werd duidelijk dat de overval in de nacht van 1 op 2 december nauwkeurig is voorbereid en gepaard ging met grof geweld.