Volledig scherm
Het monumentale hoofdgebouw van Kentalis in Sint-Michielsgestel. © Domien van der Meijden

Mogelijk onderwijs voor dove en slechthorende kinderen in Zaltbommel

ZALTBOMMEL - Kentalis, het instituut dat mensen die slechthorend, doof of doofblind zijn ondersteunt, wil aansluiten bij het voortgezet onderwijs in de gemeente Zaltbommel. 

Dat blijkt uit een gesprek tussen de besturen van praktijkschool De Brug en Cambium College, de gemeenten Zaltbommel en Kentalis Compas College uit Sint-Michielsgestel. Als het plan van Kentalis haalbaar is, kunnen dove en slechthorende jongeren vanaf het volgend schooljaar voortgezet onderwijs in Zaltbommel volgen.

Verrijking

Kentalis Compas College biedt speciaal onderwijs aan jongeren tot twintig jaar, die doof of slechthorend zijn. ,,Wij willen hun kansen vergroten, zowel in het vervolgonderwijs als op de arbeidsmarkt”, aldus Lilian Bastens-Tromp, afdelingsdirecteur Kentalis Compas College. ,,Samenwerking en verbinding met het reguliere voortgezet onderwijs is daarbij noodzakelijk”. 

De Zaltbommelse wethouder Adrie Bragt spreek van een verrijking. ,,Wij vinden het belangrijk dat alle jongeren, ook jongeren met een beperking, zich optimaal kunnen ontwikkelen in een veilige omgeving. Zo creëren we optimaal Passend Onderwijs.”

Aparte ruimte

Zowel De Brug als Cambium College hebben al ervaringen met leerlingen van Kentalis, in de vorm van ondersteuning. Beide scholen staan open om nieuwe mogelijkheden van samenwerking te onderzoeken. Voor praktijklessen kunnen dove/slechthorende jongeren met begeleiding vanuit Kentalis deelnemen aan regulier onderwijs. Voor theorielessen is een aparte ruimte nodig, om een goed tweetalig en visueel gericht lesaanbod te kunnen bieden.

De komende periode wordt door de verschillende partijen gezamenlijk onderzocht of het plan haalbaar is.