Volledig scherm
Bijna klaar: het Waterplein in Zaltbommel. Een plek waar de jeugd kan sporten, maar die ook kan dienen als wateropvang tijdens hoosbuien. © Brigit Groeneveld/BD

Na Amsterdam en Rotterdam krijgt Zaltbommel nu ook een Waterplein: sporten in een betonnen bak
voor regenwater

ZALTBOMMEL - Eigenlijk is het een bassin waarin tijdens hoosbuien tijdelijk regenwater opgeslagen kan worden. Maar al die andere dagen doet het dienst als een leuke hang- en speelplek voor de jeugd. Deze week wordt het nieuwe Waterplein in Zaltbommel opgevrolijkt door graffiti van de kunstklas van het Cambium College. 

De kleine stad Zaltbommel krijgt een grootstedelijke voorziening: een Waterplein. Dit is een grote betonnen bak waarin tijdens zware regenbuien tijdelijk het overtollige water uit de woonwijk geparkeerd kan worden. Maar is die functie niet nodig, dan kan de jeugd er zich vermaken met voetbal, pannavoetbal en freerunning. Ook is er een JOP (jongeren ontmoetingsplaats). De voorziening is bijna klaar. 

Waterbasis

Volledig scherm
Cambium-leerlingen spuiten graffiti op de muur van het nieuw Waterplein. © Roel van der Aa

Om de twee functies van het terrein te benadrukken, is de vloer in verschillende tinten blauw en groen geverfd. Voor de betonnen randen is graffiti-kunstenaar Jeroen Vromans ingevlogen. Samen met leerlingen van de kunstklas van het Cambium College versiert hij deze week de grijze betonnen wanden met tekeningen in het thema water. 
Dat ging gisterochtend opvallend vlot. Op school hadden de leerlingen hun illustraties namelijk al voorbereid. ,,Maar met spuitbussen gaat het wel een beetje lastiger", zegt Vromans. ,,De jonge kunstenaars werken, geheel in stijl, alleen met spuitbussen op waterbasis.” En hoe toevallig, tijdens het spuiten begon het ook nog eens te regenen. Vromans verwacht het graffiti-project deze week af te ronden. ,,Als laatste gaat er een beschermende coating overheen.”

Een woordvoerster van de gemeente laat weten dat heel bewust voor graffiti-kunst gekozen is. ,,Het past bij zo'n plek als deze. Als je de wanden leeg laat, gaan anderen zich er op uitleven. En dan wordt het misschien niet zo mooi.”

De verwachting is dat er slechts eens in de tien jaar water in de bak zal staan. Maar dat kan voor inwoners van de wijk net wel het verschil maken. Zijn dit soort noodvoorzieningen er niet, dan kan er tijdens hoosbuien water in huizen lopen. 

Het Zaltbommelse Waterplein is te vinden achter Pand 9, het Cambium College en het Gomarus. In deze hoek komt ook de nieuwbouw van praktijkschool De Brug en het nieuwe binnensportcomplex, met zwembad en sporthal.