Volledig scherm
Hieke van Zeelst, leerling van praktijkschool De Brug in Zaltbommel is aan de slag in woonzorgcentrum De Wielewaal in Zaltbommel (BrabantZorg). © Praktijkschool De Brug

Na succesvolle stage bij De Wielewaal in Zaltbommel nu als eerste in dienst bij BrabantZorg

ZALTBOMMEL - Acht maanden nadat de samenwerking van de school voor praktijkonderwijs De Brug in Zaltbommel met BrabantZorg begon, staat het eerste feestelijke moment op stapel. Dat is namelijk de ondertekening van het eerste arbeidscontract. 

Hieke van Zeelst heeft haar stage bij woonzorgcentrum De Wielewaal in Zaltbommel succesvol doorlopen, zo laat praktijkschool De Brug weten, en zet op maandag 27 mei haar krabbel onder de arbeidsovereenkomst (BBL, Beroeps Begeleide Leerweg). Zij is daarmee de eerste leerling van de school die deze stap zet. 

Het initiatief voor de samenwerking met BrabantZorg, waartoe De Wielewaal behoort, kwam van schooldirecteur Hans van Gent die er van overtuigd is dat zijn leerlingen veel meer in de zorg kunnen betekenen. Een sector bovendien, die de extra handjes goed kan gebruiken, vandaar ook dat BrabantZorg niet alleen meer mbo-opleiding niveau 3 of 4 hanteert als grens, maar nu ook belangstelling heeft voor leerlingen van de praktijkschool. Zij kunnen ondersteunende taken verrichten als de tafel dekken, eten mee uitserveren, bedden opmaken en een gezelschapsspelletje spelen. 

Voor de school wordt op deze manier een belangrijke brug geslagen met de arbeidsmarkt. De voornaamste rol van het praktijkonderwijs is om leerlingen voor te bereiden op werk.

Levensecht leren

Sinds september heeft er iedere week een groepje leerlingen onder leiding van een docent lessen gevolgd bij De Wielewaal. Aan de ene kant een mooie manier van, zoals De Brug het noemt, ‘levensecht leren’, aan de andere kant ook een mogelijkheid voor de leerlingen om erachter te komen of het werken in de zorg bij hen past.

Een tweede activiteit is dat er iedere vrijdagmiddag enkele leerlingen van de praktijkschool vrijwilligerswerk verrichten bij De Wielewaal. In het kader van burgerschap, lessen over de samenleving en de wereld om hen heen.

Samenwerking

Ook andere leerlingen van de Zaltbommelse praktijkschool worden 27 mei door BrabantZorg in het zonnetje gezet. Zij krijgen een bewijs van deelname. Zowel school als zorginstelling laat weten de samenwerking graag voort te willen zetten.

  1. Verdachten gewelddadige woningoverval Zaltbommel hangt zes jaar cel boven het hoofd
    PREMIUM

    Verdachten gewelddadi­ge woningover­val Zaltbommel hangt zes jaar cel boven het hoofd

    ARNHEM - Het Openbaar Ministerie eist zes jaar cel voor alle vier verdachten van een gewelddadige overval op een woning aan de Thorbeckestraat in Zaltbommel. Zo bleek woensdag in de rechtbank in Arnhem. Ook bij die zitting bleef de identiteit van een mogelijke vijfde betrokkene, de mysterieuze ‘regelaar’, onbekend. Wel werd duidelijk dat de overval in de nacht van 1 op 2 december nauwkeurig is voorbereid en gepaard ging met grof geweld.