Volledig scherm
© Shutterstock

Onderzoek in Biblebelt: jonge christenen vaker ingeënt

ZALTBOMMEL - Streng christelijken laten hun kinderen steeds vaker inenten tegen besmettelijke ziekten. Jonge ouders in reformatorische kring trekken zich minder aan van wat de kerk of hun familie oplegt.

Dat zegt Helma Ruijs, arts infectieziektebestrijding bij het gezondheidsinstituut RIVM en werkzaam bij de GGD Gelderland-Zuid. Zij heeft onderzoek gedaan naar het vaccineren in de Biblebelt, waar ook het westelijke deel van de gemeente Zaltbommel onder valt.

Niet verplicht

Inenten tegen mazelen, polio, rodehond, kinkhoest of meningokokken is niet verplicht. In de meest behoudende kerken weigeren ouders vanuit geloofsovertuiging. Zij geven zich helemaal over aan God: het is niet aan de mens, maar aan de Here of iemand wel of niet ziek wordt. Maar vooral bij mensen die zich uit traditie niet lieten vaccineren - omdat hun ouders dat ook niet deden - verdwijnt het taboe, concludeert Ruijs. Vaak zijn de mensen uit deze groep hoger opgeleid. Ook behoren ze tot de minder conservatieve kerken binnen de reformatorische gemeenschap. Ruijs: ,,Al zie je ook in die behoudende groep meer discussie. Er zijn ook religieuze argumenten vóór vaccinatie. De gedachte dat God de mens de mogelijkheid heeft gegeven om een vaccin te ontwikkelen, groeit.”

Kritische ondergrens

Ondanks deze ontwikkeling maken deskundigen zich zorgen. Op sommige plekken in Nederland is de vaccinatiegraad door de kritische ondergrens van 90 procent gezakt. Daardoor kunnen ziekten die de afgelopen decennia verdwenen waren, weer de kop op steken. In Zaltbommel blijft dat percentage zelfs steken op 81 procent. Dat komt overigens niet alleen door het christelijke deel van de bevolking. Ook hier neemt  het aantal zogeheten anti-vaxxers toe, en zijn arbeidsmigranten ook niet altijd ingeënt.