Volledig scherm
© Thinkstock

Ontuchtzaak Alem veel omvangrijker dan gedacht: acht slachtoffers bekend, twintig nog niet achterhaald

UpdateZUTPHEN/ALEM - In de Alemse ontuchtzaak zijn meer slachtoffers gemaakt dan gedacht. Van vijf kinderen was al bekend dat van hen beelden waren gemaakt, maar dat blijken er nu acht te zijn. Ook staan er op de beelden nog eens twintig kinderen van wie de identiteit nog niet bekend is. Dat bleek donderdagochtend tijdens een pro-formazitting over de zaak voor de rechtbank in Zutphen, waar de 45-jarige verdachte uit Alem aanwezig was.

De ouders van de acht bekende kinderen zijn op de hoogte. Volgens het OM is hier niet alleen sprake van het vervaardigen van kinderporno, maar bij sommigen ook van ontucht. In de voorlopige tenlastelegging wordt ook gesproken over penetratie. Maar volgens de advocaat van de verdachte moet daarmee niet meteen ‘aan het ergste’ gedacht worden. De twintig kinderen van wie de identiteit nog niet vaststaat, weten volgens het OM niet dat ze zijn gefilmd. Zij zouden niet door de verdachte zijn aangeraakt. Het OM gaat nu uitzoeken wie deze kinderen zijn. 

De 45-jarige man zit sinds zijn aanhouding op 26 juli van dit jaar vast en vroeg donderdagochtend niet om schorsing van de hechtenis. Hij deed geen officiële bekentenis, maar zei wel veel spijt te hebben en zich enorm te schamen: ,,Ik snap dat ouders boos op mij zijn. Ik moet boeten voor wat ik heb gedaan.” Verder verklaarde hij dat hij alleen gehandeld heeft en dat zijn gezin van niets wist. Hij zegt mee te willen werken aan het verdere onderzoek.

De strafbare feiten vonden volgens het OM plaats tussen 1 januari 2015 en juli 2018. Het Openbaar Ministerie wilde deze zomer weinig over de zaak kwijt. Alleen een groep betrokkenen kreeg wat meer informatie. Dat zorgde voor grote onrust in Alem en omgeving. Daar komt nu een dreun overheen. Want wie zijn die twintig kinderen? En waar zijn zij gefilmd? En wat is er met die beelden gebeurd? 

De zaak gaat op 10 januari weer verder. Ook dat zal weer een pro-formazitting zijn. Inhoudelijk wordt de zaak op z'n vroegst in maart 2019 behandeld.