Volledig scherm
Twee jaar geleden was de finale van de Landelijke Geschiedenis Quiz in Boxtel. De makers zijn sinds vijf jaar twee docenten van het Jacob Roelandslyceum in Boxtel. © Olaf Smit

Ook lokale vragen bij Landelijke Geschiedenis Quiz in Zaltbommel

 ZALTBOMMEL - In totaal 62 leerlingen van 31 scholen uit het hele land testen op zaterdag 7 december hun kennis over geschiedenis tijdens de Landelijke Geschiedenis Quiz in de Gasthuiskapel in Zaltbommel. Daarbij worden ze ook over de lokale geschiedenis aan de tand gevoeld.

De organisatie van de quiz voor middelbare scholieren is in handen van twee docenten geschiedenis aan het Jacob-Roelandslyceum in Boxtel, Suzanne van Gompel en Renate van der Linde. Dat is voor de vijfde keer, in samenwerking met de VGN (Vereniging van docenten geschiedenis en staatsinrichting in Nederland). Iedere deelnemende school heeft zelf een voorronde gehouden en de beste twee leerlingen doen zaterdag mee in de finale.

De finalisten zijn afkomstig uit Amersfoort, Boxtel, Apeldoorn, Castricum, Cuijk, Almere, Rotterdam, Zaltbommel, Goes, Gouda, Haarlem, Venlo, Heerhugowaard, Apeldoorn, Apeldoorn, Den Haag, Eindhoven, Drunen, Helmond, Haarlem, Deventer, Deurne, Warnsveld, Assen, Den Bosch, Heeswijk-Dinther, Amsterdam, Breda, Groningen, Apeldoorn, Alkmaar en Culemborg.

Wandelen, lunchen, quizzen

Zij worden in de loop van de ochtend ontvangen door wethouder Bragt in de Sint-Maartenskerk in Zaltbommel. Na een wandeling door de historische binnenstad, een lunch en een bemoedigend woord van burgemeester Van Maaren begint de quiz om één uur 's middags in de Gasthuiskapel. 

De leerlingen krijgen, naast landelijke geschiedenisvragen, ook een aantal vragen over de lokale geschiedenis. Burgemeester Van Maaren stelt drie vragen over voorwerpen uit het Museum Stadskasteel. 

De prijsuitreiking is ’s middags in de Sint-Maartenskerk.