Volledig scherm
Afvaldumping langs de Waal. © Brigit Groeneveld/BD

Partijen Zaltbommel zijn zwerfafval beu; wat doet de gemeente eraan?

ZALTBOMMEL - De hoeveelheid zwerfvuil in de gemeente Zaltbommel lijkt alleen maar toe te nemen. Dat is in ieder geval de indruk die de Zaltbommelse fracties van ChristenUnie, PvdA/GroenLinks en D66 hebben. De partijen willen weten wat de gemeente kan doen om zwerfvuil te verminderen.

Gilco Grandia (CU), Elke Meijers (D66) en Frits van der Schans maken zich ‘grote zorgen’ over de hoeveelheid achtergelaten rommel. Zij vragen het college of de gemeente bijhoudt hoeveel en wat voor zwerfafval er in de gemeente wordt gevonden. En of het beeld klopt dat er eerder meer dan minder zwerfafval wordt aangetroffen, met name in het buitengebied.

Sporenonderzoek

Om een beeld te krijgen wat er nu aan het probleem wordt gedaan, vragen ze wat Zaltbommel onderneemt als er een klacht binnenkomt. Ook willen ze weten of er afval wordt onderzocht op mogelijke sporen van de eigenaar.

In 2014 kaartte de ChristenUnie al het zwerfafval langs de Waal aan. Het college trok toen 7700 euro uit om mee te doen aan Schone Waal. Bij die campagne van de Gelderse Natuur- en Milieu Federatie en het IVN konden verenigingen meehelpen met het schoonmaken van de uiterwaarden. Het probleem beperkt zich echter niet tot de oevers van de rivier, benadrukken de vragenstellers. Langs de schoolroutes richting de scholen in Zaltbommel ligt veel afval. En waar het in weilanden belandt, worden koeien er vaak ziek van.

Verband met anders inzamelen restafval?

De partijen leggen geen verband met de invoering van het anders inzamelen van restafval. Meijers: ,,Het is van belang om eerst zicht te krijgen in de mate van zwerfafval, gestaafd met cijfers. Uiteraard zijn wij er ons van bewust dat het omgekeerd inzamelen een van de oorzaken zou kunnen zijn. Mocht dit uit de cijfers naar voren komen dan moeten we daarmee verder.”