Gilles Cart-Lamy heeft de 1100 kilometer lange Sint-Maartensroute van Tours naar Utrecht er bijna opzitten. Hij logeerde bij Ton van Balken in Zaltbommel. Op de schouw en de kachel twee kunstwerken die verwijzen naar de heilige.
Volledig scherm
PREMIUM
Gilles Cart-Lamy heeft de 1100 kilometer lange Sint-Maartensroute van Tours naar Utrecht er bijna opzitten. Hij logeerde bij Ton van Balken in Zaltbommel. Op de schouw en de kachel twee kunstwerken die verwijzen naar de heilige. © Bertjan Kers/BD

Pelgrim Gilles volgt het spoor van Sint-Maarten

ZALTBOMMEL Een 25 kilometer lange wandelroute langs zes Sint-Maartenskerken in de Bommelerwaard, het lijkt een hele afstand voor de pelgrimstocht die zondag voor het eerst wordt gehouden. Voor Gilles Cart-Lamy is het een afstand waar hij zijn hand niet voor omdraait. De 54-jarige Fransman loopt sinds 8 oktober het Sint-Martinuspad van Tours naar Utrecht, met dagelijkse etappes van 30 tot 40 kilometer. Zaltbommel was een van zijn laatste tussenstops.

Vlak na het vertrek uit Den Bosch passeerde pelgrim Gilles deze week de grens van 1000 kilometer. En als hij dit weekend in Utrecht aankomt, staan er ruim 1100 kilometer op de stappenteller. Veel? Nee, vertelt de oud-brandweerman. Twee jaar geleden liep hij zijn eerste Martinusroute van Hongarije, waar Martinus werd geboren, naar Tours, waar hij ligt begraven. ,,Dat was ruim 2500 kilometer in 77 dagen”, vertelt hij, wijzend in zijn pelgrimsboekje. De tweede Sint-Maartenstocht voerde van het Spaanse Zaragossa over de Pyreneeën naar Tours, goed 800 kilometer.