Pieter van Maaren in het oude stadhuis op de Markt in Zaltbommel.
Volledig scherm
Pieter van Maaren in het oude stadhuis op de Markt in Zaltbommel. © Jan Zandee

Pieter van Maaren verlaat Urk en wordt nieuwe burgemeester van Zaltbommel

UPDATEZALTBOMMEL - Pieter van Maaren (55) wordt de nieuwe burgemeester van Zaltbommel. Hij is donderdag door de gemeenteraad voorgedragen.

Van Maaren heeft al de nodige bestuurlijke ervaring. Op dit moment is hij burgemeester van Urk. Daarvoor was hij in Rozendaal en Hillegersberg-Schiebroek gemeentesecretaris. Verder heeft hij enkele jaren bij de provincie Utrecht gewerkt en zat hij zes jaar voor het CDA in de gemeenteraad van De Bilt.

Rivierengebied

Van Maaren is in Leerdam geboren en groeide op in Heukelum. Hij is dus bekend in het rivierengebied. Na de afronding van zijn VWO-opleiding in Gorinchem studeerde hij algemeen bestuurlijke- en juridische zaken aan de Utrechtse Bestuursacademie.

Kees Metz, voorzitter van de Zaltbommelse vertrouwenscommissie, beschreef hem donderdagavond als een innemende persoonlijkheid en een ervaren bestuurder. ,,Wij hebben hem leren kennen als een ontspannen en open man. Maar ook als iemand die duidelijk is en die door kan pakken.” Volgens Metz is Van Maaren zeer benaderbaar en heeft hij een luisterend oor.

Kennismaking

Op verzoek van de gemeenteraad is Van Maaren meteen in de auto gestapt en naar Zaltbommel gereden voor een eerste kennismaking met de raadsleden. Die vergaderden de hele avond over de Perspectiefnota, met daarin de financiële stand van zaken plus de plannen voor de toekomst.

In de loop van de avond stapte de nieuwe burgemeester samen met zijn vrouw Ine het oude stadhuis op de Markt binnen. Daarvoor had hij al een Twitterbericht de wereld ingestuurd, waarin hij zegt dankbaar, trots en blij te zijn, en het een grote eer te vinden dat hij door de gemeenteraad van Zaltbommel is voorgedragen als burgemeester. Hij kreeg een hartelijke ontvangst en nam ook even het woord. ,,Het was een hele spannende week”, zei hij. ,,Ik kijk er enorm naar uit. Eerst op vakantie en dan hier aan de slag.”

Gameren

Pieter van Maaren en zijn vrouw Ine hebben vier kinderen tussen de 17 en 24 jaar, waarvan er twee nog thuis wonen. Het gezin woont nu op Urk maar is zeker van plan om te verhuizen. Gisteravond bleek dat Van Maaren Zaltbommel al best goed kent. ,,Mijn vrouw komt uit Gameren, dus we komen hier vaak.” Over de vraag of dit ook heeft meegespeeld in zijn keuze voor Zaltbommel, moet hij even nadenken. ,,Misschien wel ja. Ik vind dat je als burgemeester de taal van de mensen moet spreken, en dat gaat hier wel lukken denk ik.”

Van Maaren volgt Peter Rehwinkel op, die nu ruim twee jaar waarnemend burgemeester van Zaltbommel is. Rehwinkel kwam toen Albert van den Bosch in het voorjaar van 2017 naar de Tweede Kamer vertrok. Rehwinkel liet eerder weten het uitstekend naar zijn zin te hebben in Zaltbommel, maar niet te willen blijven. Hij had dan ook niet gesolliciteerd.

Installatie en afscheid

Van Maaren wordt op 19 september geïnstalleerd. Peter Rehwinkel neemt twee dagen eerder afscheid van Zaltbommel.