Volledig scherm
Niet iedereen staat te springen om windmolens bij Zaltbommel, maar dat is een gelopen race. © Brigit Groeneveld/BD

Plek windmolens bij Zaltbommel onderzocht op bommen

ZALTBOMMEL - De plekken waar twee van de drie windmolens van Windpark Bommelerwaard-A2 komen te staan, moet eerst onderzocht worden op explosieven. De locaties zijn volgens de organisatie als verdacht gebied aangemerkt. De nabijgelegen bruggen over de Waal waren aan het eind van de Tweede Wereldoorlog regelmatig doelwit van geallieerde bommenwerpers en artillerie.

Om veilig te kunnen werken moet dus de bodem worden onderzocht evenals het gebied voor de kabel die tussen de turbines loopt. Met speciale apparatuur wordt de bodem tot vier meter diep bekeken, waarna eventuele verdachte plekken nader worden onderzocht.

Route groot materieel

Als de bouw van het windpark van start gaat, zal groot materieel vanaf de parkeerplaats van De Lucht-Oost naar het gebied worden gebracht. Ook de afrit van de A2 zal hiervoor worden gebruikt.

Daarover zijn afspraken gemaakt met Rijkswaterstaat en dat voorkomt dat de bewoners van de Inkfordseweg last zullen ondervinden van speciale transporten. Het reguliere vrachtvervoer, zoals betonmixers, komt wel via de normale weg.

Bladen van 60 meter

Er moet het nodige met speciaal transport worden aangevoerd. Zo zijn de bladen van de windturbines ongeveer 60 meter lang. Om die op plaats van bestemming te krijgen, moeten bomen worden gekapt. Onderzocht is hoe dat tot een minimum te beperken. Voor de te kappen bomen worden elders nieuwe bomen geplant.

Het afgelopen jaar is onderzoek gedaan naar de wind waar de drie molens energie uit moeten gaan halen. De uitkomsten hiervan zijn van belang voor de keuze van de juiste turbine voor deze plek. De hoogst gemeten windsnelheden van 94 en 115 kilometer per uur op 120 meter hoogte vormen geen probleem, meldt Windpark Bommelerwaard-A2 in de nieuwsbrief.