Volledig scherm
Sporenonderzoek in de Thorbeckestraat in Zaltbommel vlak na de woningoverval. © Bart Meesters

Politie bevestigt: verdachten van woningoverval in Zaltbommel komen uit Tilburg

ZALTBOMMEL/TILBURG - De verdachten van 24 en 25 jaar die vastzitten voor de gewelddadige overval op een woning in Zaltbommel komen uit Tilburg. Dat bevestigt een woordvoerder van de politie in een toelichting op het onderzoek. 

De overval werd gepleegd in de nacht van zaterdag op zondag. Naar een derde verdachte, en mogelijk meer betrokkenen, is de politie nog op zoek.

Het onderzoek naar de overval is in volle gang. Zo bekijkt de politie via het ANPR-netwerk van camera’s met kentekenherkenning en de Camera in beeld-databank of er beveiligingscamera’s zijn die beelden hebben van de verdachten. Dat kan aan het licht brengen of er sprake is van meer dan drie verdachten, wellicht een chauffeur van de auto.

Vluchtroute

Ook is het nog niet duidelijk wat de vluchtroute is geweest van de Volkswagen GTI waarmee de overvallers na de schietpartij met de politie wisten te vluchten. Die vlucht eindigde na een paar kilometer tegen de vangrail van de A2, net voorbij tankstation De Lucht-West.

Rond De Lucht kon de politie uiteindelijk twee van de drie verdachten inrekenen. Het gebied ten westen van De Lucht tussen de Achterdijk en ruwweg de Viaductweg is in de nacht na de overval tot vroeg in de ochtend door de politie afgesloten in verband met de zoektocht naar meer verdachten. Ook de omgeving van de Thorbeckestraat in Zaltbommel was tot diep in de nacht afgesloten gebied. Daar deed de technische recherche sporenonderzoek.

Quote

Woningover­val­len zijn bijna altijd een doelgerich­te actie

Woordvoerder, Politie Oost-Nederland

Dat de overval een doelgerichte actie was, wil de politiewoordvoerder niet direct zeggen. ,,Maar dat is bij dit soort overvallen bijna altijd het geval.” Wat de achtergrond daarvan zou kunnen zijn, daarover houdt de politie zich op de vlakte.

Het toeval wil dat er ten tijde van de overval agenten aanwezig waren op het politiebureau aan de Steenweg, letterlijk om de hoek. Daardoor konden zij zo snel na de melding ter plaatse zijn. ,,Ze zijn de overvallers eigenlijk tegen het lijf gelopen”, aldus de woordvoerder. Vervolgens is er geschoten, waarbij één van de verdachten gewond raakte. Of er alleen politiekogels zijn afgevuurd, daar kan de zegsman niets over kwijt in verband met het onderzoek door de Rijksrecherche.

Voorbereidingen

De politie heeft buurtonderzoek gedaan. Zo zijn de onderzoekers benieuwd of buren wellicht iets hebben gezien van voorbereidingen van de overval. Volgens de woordvoerder is de overval niet gepleegd zonder dat ze wisten waar ze aan begonnen. De overvallers hebben waarschijnlijk enige tijd van tevoren de woning in de gaten gehouden om te zien wanneer er mensen thuis waren. ,,En misschien hebben ze spullen weggegooid toen ze dat deden. We horen liever drie keer te veel informatie of dubbele berichten dan te weinig.”

  1. Verdachten gewelddadige woningoverval Zaltbommel hangt zes jaar cel boven het hoofd
    PREMIUM

    Verdachten gewelddadi­ge woningover­val Zaltbommel hangt zes jaar cel boven het hoofd

    ARNHEM - Het Openbaar Ministerie eist zes jaar cel voor alle vier verdachten van een gewelddadige overval op een woning aan de Thorbeckestraat in Zaltbommel. Zo bleek woensdag in de rechtbank in Arnhem. Ook bij die zitting bleef de identiteit van een mogelijke vijfde betrokkene, de mysterieuze ‘regelaar’, onbekend. Wel werd duidelijk dat de overval in de nacht van 1 op 2 december nauwkeurig is voorbereid en gepaard ging met grof geweld.