Volledig scherm
Een van de ondergrondse containers van Avri in Brakel. Mensen hebben er hun vuilniszakken naast gezet. Avri kampt met technische problemen. Een deel van de containers gaat niet open. © Brigit Groeneveld/BD

Politiek Zaltbommel moppert flink op Avri

ZALTBOMMEL - De gemeenteraad van Zaltbommel moppert flink op afvalverwijderaar Avri. Drie weken geleden is deze dienst met de nieuwe manier van afvalinzameling begonnen, en dat loopt alles behalve soepel. 

Ondergrondse containers die niet open gaan, of containers die vol zijn. Het nog ontbreken van een voorziening voor incontinentiemateriaal,  een overbelaste klachtenlijn en communicatie die tekort schiet. De Zaltbommelse gemeenteraad heeft geen goed woord over voor de manier waarop door Avri drie weken geleden de nieuwe manier van afvalinzameling is ingevoerd. Sinds 1 juli moeten mensen zelf hun restafval in zakjes van 30 liter naar een ondergrondse container in de buurt brengen. Dat kost iedere keer 1 euro. 

Haperen

Avri worstelt vooral met technische problemen. De containers blijken lastig in te regelen te zijn en haperen op grote schaal. Dat zorgt ervoor dat mensen hun restafval niet kwijt kunnen. Wanneer zij dat willen melden, loopt hun frustratie nog verder op, omdat ze lang moeten wachten voordat ze iemand aan de telefoon krijgen, of omdat ze geen reactie krijgen op hun digitale melding. Sommige mensen besluiten om hun zak met restafval dan maar naast de container op straat achter te laten. 

Ondanks het zomerreces is op initiatief van de fractie van PvdA/GroenLinks een brief naar het college van burgemeester en wethouders van Zaltbommel gestuurd. Die is door alle fracties ondertekend. In de brief wordt het college gevraagd om er bij de Avri op aan te dringen dat de problemen zo snel mogelijk worden opgelost. Tot die tijd moeten alle containers gewoon opengesteld worden, vindt de gemeenteraad.  Het college moet die boodschap nu overbrengen. 

Uitvoeringsinstantie

Overigens is Avri een uitvoeringsinstantie. Dat wil zeggen dat de aangesloten gemeenten de koers bepalen en dat Avri dit voor hen uitvoert. Het algemeen bestuur van Avri bestaat uit wethouders van de gemeenten in Rivierenland. Voor Zaltbommel zit wethouder Willem Posthouwer in het bestuur. De nieuwe manier van afval inzamelen is er gekomen omdat de deelnemende gemeenten dat willen. Indirect moppert de Bommelse politiek dus ook een beetje op zichzelf.