Volledig scherm
Het veer bij Brakel, deze zomer gezien vanaf de snelle watertaxi van Riveer. (Stock) © Bertjan Kers/BD

Pont Brakel heeft wéér last van lage waterstand: veer opnieuw alleen voor fietsers en voetgangers

UPDATE 2BRAKEL - Opnieuw heeft veerdienst Riveer door laagwater moeten ingrijpen in de dienstregeling van de pont tussen Brakel en Herwijnen. Sinds woensdagochtend geldt opnieuw dat de pont door de extreem lage stand van de Waal alleen te gebruiken is door fietsers en voetgangers. 

‘Veer Brakel wordt wederom gestremd voor gemotoriseerd verkeer tot nader bericht. We gaan weer over tot de halfuursdienstregeling’, meldt Riveer woensdag via de reizigers-app en Facebook. 

De problemen begonnen zondag.  ,,Inmiddels is het water weer dusdanig laag dat aanleggen niet meer mogelijk is en wij dus wederom tot nader bericht moeten stremmen”, aldus Riveer maandag. Woensdagochtend om 5.30 uur konden auto's nog de pont op rijden. Dat duurde niet lang.

Te steil voor scooters en bromfietsers

Ook voor bromfietsers en scooterrijders is het laagwater een probleeem. De nachtsteiger is namelijk te steil om de pont op te komen. Tijdens de laagwaterstremmingen vaart de pont dus alleen voor fietsers en voetgangers. De overtocht is ieder heel en halfuur vanaf de nachtsteiger in de haven van Brakel naar Herwijnen. Vijf minuten over het heel en vijf minuten over het half vaart de pont van Herwijnen naar Brakel. 

Aansluiting tussen klep en veerstoep

De beperking bij laagwater voor veerdiensten ligt niet in het varen, maar in het afmeren. Wanneer het water zo extreem laag staat, klopt de aansluiting tussen de veerstoep en de klep van de pont niet meer. Het water moet hoog genoeg zijn om de klep van de pont op het wegdek te kunnen leggen.