Volledig scherm
De replica van de toernooihelm van Willem I van Gelre. © Aebele R. Trijsburg

Poortkamer van Ammersoyen voor het eerst open; bijzondere replica's van harnas en helm te zien

AMMERZODEN - Ter gelegenheid van de start van het seizoen op zondag 31 maart zijn op kasteel Ammersoyen de replica's te zien van het pronkharnas en de toernooihelm van hertog Willem I van Gelre.  

Volledig scherm
De poortkamer van Kasteel Ammersoyen is voor het eerst open voor publiek. © Mike Hermes

Rond harnas en helm is een tentoonstelling ingericht in de poortkamer, die voor het eerst voor publiek toegankelijk is. 

De hertog speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van het kasteel. Hij heroverde Ammersoyen op zijn raadsman Arnold van Hoemen, die eind 14de eeuw overliep naar Johanna van Brabant.  Willem liet Arnold  in een kerker gooien en wist zo te voorkomen dat het kasteel in Brabantse handen kwam. 

Woud der Verwachting

De expositie is tot stand gekomen dankzij de stichting Het Woud der Verwachting en donateurs. Het harnas is gebaseerd op een Middeleeuwse miniatuur

De tentoonstelling opent op 31 maart om 13.00 uur. De toegangsprijs is 9,50 voor volwassenen en kinderen jeugd tot en met 18 jaar 5,25 euro. Donateurs van Geldersch Landschap en Kasteelen hebben gratis toegang.

  1. Kerkdriel rouwt na overlijden van man (19) door dramatisch ongeluk met hakselaar: ‘Het komt erg dichtbij voor ons’

    Kerkdriel rouwt na overlijden van man (19) door dramatisch ongeluk met hakselaar: ‘Het komt erg dichtbij voor ons’

    KERKDRIEL/MAREN-KESSEL - Kerkdriel is in rouw voor de 19-jarige man die vrijdagavond omkwam bij een dramatisch ongeluk met een landbouwmachine in Maren-Kessel. Voetbalvereniging D.S.C. uit Kerkdriel heeft zaterdag twee wedstrijden afgelast en houdt op zondag een minuut stilte voor de kampioenswedstrijd. ,,De vreselijke gebeurtenis komt ontzettend dichtbij voor onze spelers, die hem goed kenden”, zegt bestuurslid Bart Vries.