Volledig scherm
Werelds koken bij Dynamiek, een van de eerste activiteiten die SamenWel! promootte op haar site. © Raphael Drent

Project voor laaggeletterden Rivierenland moet zorgen voor gelukkiger leven

TIEL - Een gezonder en gelukkiger leven voor inwoners van Rivierenland die laaggeletterd zijn. Dat is het doel van SamenWel! De organisaties erachter hebben na een proef besloten dat het project definitief doorgaat.

Laaggeletterdheid of functioneel analfabetisme brengt allerlei problemen met zich mee. Inwoners hebben meer kwalen, zijn minder gelukkig, hebben minder vaak werk en hebben vaker schulden. Om daar iets aan te doen, zijn de GGD, Ziekenhuis Rivierenland en de Bibliotheek Rivierenland enkele jaren geleden Samenwel! begonnen.

Bezoekers van de site samenwel.nl kunnen op een toegankelijke, eenvoudige manier informatie krijgen over sporten, ontspanning en gezond koken. Op deze manier eten ze gezonder en bewegen ze meer, is de gedachte.

Eenzaamheid

Quote

Dit kan net het duwtje zijn dat mensen nodig hebben om gezonder te leven

Annet Roose, Bibliotheek Rivierenland

Daarnaast is het van belang dat inwoners dingen met elkaar doen, wat weer goed is tegen eenzaamheid. Het initiatief loopt in Tiel, Neder-Betuwe, West Betuwe, Culemborg, Druten, Maasdriel, West Maas en Waal en Zaltbommel.

Volgens Annet Roose van Bibliotheek Rivierenland is het heel belangrijk dat SamenWel! structureel doorgaat. ,,Dit kan net het duwtje zijn dat mensen nodig hebben om gezonder te leven.’’

Filmpjes

Op filmpjes op de website zijn stads- en streekgenoten te zien, die samen eten of ontspannen en vertellen hoe dat hun gezondheid verbetert. Daarnaast is er een lijst met activiteiten in de buurt waar belangstellenden aan mee kunnen meedoen. Deze worden niet speciaal georganiseerd voor SamenWel!, maar het zijn bestaande activiteiten, gehouden door diverse organisaties, zoals sportclubs, welzijnsinstellingen, vrijwilligersverenigingen en zorgorganisaties.

Uiteindelijk moeten inwoners jaarlijks kunnen kiezen uit ten minste 300 activiteiten van in ieder geval 110 aanbieders. Niet alleen op de eigen website worden de activiteiten gepromoot, maar ze zijn ook te zien op beeldschermen in de wachtkamers van het ziekenhuis en in ieder geval 50 andere zorglocaties. Hoeveel mensen er dankzij SamenWel! actief zijn geworden, kan Roose niet zeggen. ,,Er zijn natuurlijk meer manieren waarop ze van activiteiten kunnen horen.”

Meer aanbod

Nu het project SamenWel! blijft, wil ze er de komende jaren aan werken dat er meer aanbod komt en meer mensen weten van SamenWel!. Om dat te bereiken, wordt er contact gelegd met onder anderen zorgorganisaties en werkgevers, zodat die het platform kunnen bespreken met hun patiënten of werknemers.

 1. Afval scheiden tot in detail: bij het theezakje begint het gedonder al
  PREMIUM

  Afval scheiden tot in detail: bij het theezakje begint het gedonder al

  ZALTBOMMEL - Per ongeluk de aardappelschillen met krant en al in de groene container gegooid? Dat kan in het rivierengebied tegenwoordig zomaar een vette boete opleveren. Het chagrijn over de strenge controles van afvalbedrijf Avri neemt toe. Want lukt dat eigenlijk wel, helemaal volgens de regels afval scheiden? Verslaggevers Brigit Groeneveld en Bertjan Kers probeerden het een week. Dat ging allesbehalve vlekkeloos.
 2. Drie musea claimen échte boekenkist Hugo de Groot: ontrafelt dit tv-programma het raadsel?

  Drie musea claimen échte boekenkist Hugo de Groot: ontrafelt dit tv-programma het raadsel?

  POEDEROIJEN - Eén ding staat vast: Hugo de Groot kan niet in drie boekenkisten zijn ontsnapt. Toch zijn er drie Nederlandse musea waar de enige echte boekenkist staat waarin de wereldberoemde rechtsgeleerde in 1621 uit Slot Loevestein werd gesmokkeld. Het televisieprogramma Historisch Bewijs besteedt woensdag 4 maart aandacht aan het beroemdste ontsnappingsverhaal van de vaderlandse geschiedenis.