Volledig scherm
De Grote of Sint-Maartenskerk in Zaltbommel. © Google Earth

Protestanten Zaltbommel vieren zingend de historische kerkfusie

ZALTBOMMEL - ‘Een hereniging’ noemen ze het zelf. De hervormde gemeente Zaltbommel (Sint-Maartenskerk) en de PKN-gemeente Het Anker zijn gefuseerd tot de Protestantse Gemeente Zaltbommel. De twee protestantse gemeenten werkten al geruime tijd samen. 

Het historische moment wordt gevierd tijdens een feestelijke kerkdienst in de Sint-Maarten, op zondag 2 juni om 10.00 uur.

Ideeën over gezamenlijke toekomst

Quote

Als je iets te vieren hebt, ga je vanzelf zingen

Trijnie Bouw en Jos de Heer, Predikanten Protestantse Gemeente Zaltbommel

Leden van de twee kerkgemeenten hebben de afgelopen jaren in werkgroepen ideeën uitgewisseld over een gezamenlijke toekomst. Op die manier kwamen de van oorsprong gereformeerden van Het Anker en de kerkgangers van de Sint-Maarten (Nederlands hervormd) nader tot elkaar.

De fusie lag gevoelig. De hervormde gemeente Zaltbommel en de kerkelijke gemeente van Het Anker namen eind vorige eeuw deel aan Samen op Weg, de lange aanloop naar de vorming van de Protestantse Kerk in Nederland in 2004. De bedoeling was om in Zaltbommel een kerkelijke federatie te vormen, voorafgaand aan de landelijke fusie. Daar liep het spaak, waarna er twee afzonderlijke PKN-gemeenten in Zaltbommel ontstonden.

Zingen

In 2007 bemiddelde de PKN om partijen weer nader tot elkaar te brengen. Dat leidde tot samenwerking en nu dus alsnog de fusie.

,,Als je iets te vieren hebt ga je vanzelf zingen”, schrijven de predikanten Trijnie Bouw en Jos de Heer in Kerk & Nieuws, het blad van de PKN in de Bommelerwaard. Ze vragen aan alle leden om hun favoriete kerkelijke lied aan te dragen met een toelichting. Uit de inzendingen wordt een keuze gemaakt. Na afloop van de dienst is er een gezamenlijke maaltijd.