Volledig scherm
Een uitgebrande auto in de Aart van Osstraat in Zuilichem © Bart Meesters

Reactie op branden: tijdelijk cameratoezicht in Zuilichem

KAART PYROMAAN ZUILICHEMZUILICHEM - Zuilichem krijgt cameratoezicht. Burgemeester Peter Rehwinkel van Zaltbommel heeft dat besloten nadat er maandagavond 2 september opnieuw brand is gesticht in het dorp. De camera staat de komende vier weken op de hoek van De Boogerd en de Morgenstraat in Zuilichem.

Het cameratoezicht is vooral bedoeld ter bescherming van de openbare orde. Eind september besluit de (nieuwe) burgemeester of het toezicht verlengd moet worden. Buurtbewoners hebben een brief gekregen over het plaatsen van de camera.

In juli, na tien brandstichtingen, wilde loco-burgemeester Adrie Bragt het om niet nader genoemde redenen geen camera in het dorp plaatsen. Inwoners van het dorp regelden zelf patrouilles om de boel in de gaten te houden. 

Verdachte situaties melden

In de brief die Rehwinkel nu heeft gestuurd noemt hij de camera ‘een belangrijk hulpmiddel’ om de brandstichter of brandstichters te pakken te krijgen. Melding maken bij de politie van verdachte situaties of overlast noemt hij van het grootste belang. ,,In dat geval kan de politie immers meteen live meekijken met de beelden.”

 1. Fruithandel De Groot doelwit van criminelen na onderschepping 400 kilo coke, afpersers dreigden met liquidatie
  PREMIUM

  Fruithan­del De Groot doelwit van criminelen na onderschep­ping 400 kilo coke, afpersers dreigden met liquidatie

  ARNHEM/HEDEL - Uit wraak voor een onderschepte lading cocaïne zijn eigenaren van de Hedelse groente- en fruithandel De Groot afgeperst. Er is zelfs gedreigd met het liquideren van ‘een willekeurige medewerker’ als het vereiste bedrag niet op tafel zou komen. De twee verdachten van de afpersing en bedreiging blijven voorlopig vastzitten, oordeelde de rechter donderdag tijdens een inleidende zitting.
 2. Een donkere duik in De Neswaarden
  PREMIUM
  ONDER WATER / VIDEO

  Een donkere duik in De Neswaarden

  AALST - Bij de duik die hij eerder op de dag maakte om naar een verloren telefoon en een portemonnee te zoeken was het ‘alsof het licht aanstond’. Duikinstructeur Pieter van der Heyden wist niet wat hij zag - eigenlijk wat hij niet zag - toen hij vervolgens met buddy Wendy van den Dungen ging duiken in De Neswaarden bij Aalst. ,,De eerste twee meter dacht ik nog ‘dit wordt mooi’, maar op vier meter diepte moest de lamp aan om iets te kunnen zien. En daarna werd het zwart.”