Volledig scherm
© BD

Rijverbod en forse boete voor te grote tank lachgas in auto

UPDATEAMMERZODEN - Niet voor het gebruik van lachgas, maar voor overtreding van de Wet gevaarlijke stoffen hebben twee inwoners van Ammerzoden dit weekend een boete gekregen die ‘niet mals’ zal zijn.

Agenten betrapten de twee in het dorp toen ze in een auto lachgas gebruikten. Er lagen ballonnen in de auto. Ze gebruikten geen kleine patronen om die te vullen, maar een grote tank van meer dan twee kilo. En daardoor voldeden ze niet aan de eisen die gelden voor het vervoer van deze gevaarlijke stof. Op een foto die de politie op Facebook plaatste is een detail van de tank te zien, waarbij duidelijk is dat het om een stof gaat die brand kan veroorzaken.

Naast een boete heeft de bestuurder een rijverbod gekregen van 24 uur. De politie heeft de gastank in beslag genomen.

Vervoer van lachgas is niet verboden, maar dan moet het om minder dan twee kilo gaan en moet de tank dicht zijn en vast staan. Vervoer van meer dan twee kilo in een auto, wordt beschouwd als bedrijfsmatig vervoer en dat moet voldoen aan Europese regels voor het vervoer van gevaarlijke stoffen. Die stellen zowel eisen aan het voertuig, de wijze van vervoer als aan de opleiding van de chauffeur. 

Verkeerd vervoer wordt gezien als een gevaar voor de bestuurder en overige weggebruikers. De afgelopen maanden heeft de politie regelmatig mensen aangehouden die partijen lachgas vervoerden en soms tijdens het rijden het gas inhaleerden. 

Het aantal verkeersincidenten met lachgas is enorm toegenomen de laatste jaren, zo zocht de NOS onlangs uit: van 60 in 2016 tot en met 960 alleen al in de eerste 7 maanden van 2019. Wie zich zo gedraagt dat de verkeersveiligheid in het geding komt, is strafbaar. Op basis daarvan kan rijden onder invloed van lachgas bestraft worden. Cijfers over het aantal doden en gewonden bij ongelukken met lachgas in het spel heeft de politie overigens niet.

Volgens de politie wordt het proces verbaal naar het Openbaar Ministerie gestuurd en wordt de hoogte van de boete uiteindelijk bepaald door de officier van justitie.