Romeinse mantelspelden en sporen van boerderij; Velddrielse bodem geeft geheimen prijs
Nog voor de komst van de Romeinen was Velddriel al in trek als woonplaats. Aan de Hamstraat hebben archeologen een ijzeren lanspunt gevonden van ruim 2200 jaar oud. Het is een van de bijzondere vondsten uit drie tijdperken.
Delen per e-mail
In oktober 2018 mochten archeologen zich uitlevenop het terrein aan de straat die op een stroomrug van de rivier ligt. In de tijd voordat er dijken lagen, waren dat de plekken die hoog genoeg lagen om droge voeten te houden. En daardoor geschikt voor bewoning en landbouw. Er was door Jacco van Kessel van het gelijknamige fruitbedrijf een vergunning aangevraagd voor de aanplant van 22 hectare appelbomen. Omdat het om archeologisch zeer waardevol gebied ging, gaf Van Kessel opdracht voor het onderzoek.
Zo'n ijzeren lanspunt vind je bijna nooit
Jelle van Hemert van VUhbs archeologen, het archeologisch bedrijf van de Vrije Universiteit Amsterdam, heeft de resultaten van het veldwerk uitgewerkt. Die geven een beeld van wie er de afgelopen eeuwen op deze plek woonden en wat ze er deden. Van Hemert is enthousiast. ,,Zo'n ijzeren lanspunt vind je vrijwel nooit. Uit de IJzertijd kom je sowieso weinig wapens tegen. Er waren in die periode nog geen staatslegers, zoals de Romeinen die wel hadden. En omdat het ijzer is, vergaat het materiaal snel. Voor de Bommelerwaard is dit zeer bijzonder.”
Blauwe armband
Ongeveer 250 jaar voor Christus moet er aan de Hamstraat een boerderij hebben gestaan. Sporen in de grond wijzen op de aanwezigheid van hooischuurtjes rond de boerderij, bedoeld om oogst op te slaan. Er moeten ruim een eeuw boeren op deze plek hebben gewoond. In 2018 konden archeologen al één bijzondere vondst laten zien: een stukje van een blauwe glazen armband die 250 jaar voor Christus op deze plek moet zijn gedragen.
Driehonderd jaar na die eerste boerderij kwamen de Romeinen naar Velddriel. Wat Van Hemert fascineert is dat de Romeinen er waarschijnlijk maar enkele jaren gebleven zijn. ,,Rond 50 jaar na het begin van de jaartelling moeten ze er maar kort hebben gewoond, is uit de vondsten af te leiden. We weten van grotere opgravingen, zoals bij Geldermalsen en Tiel, dat de Romeinen daar langer op één plek bleven. Daar zijn bijvoorbeeld sporen van verbouwingen gevonden en werden er greppels rond de gebouwen gegraven.” Vondsten uit de Romeinse tijd waren onder meer 19 bronzen mantelspelden.
Weinig opgravingen
Zeker in de gemeente Maasdriel zijn er volgens Van Hemert nog maar weinig opgravingen gedaan op plekken die van belang zijn geweest in de IJzertijd en de Romeinse tijd. ,,Er zijn maar weinig vondsten uit de vroeg-Romeinse tijd, vanaf 50 na Christus. Daardoor weten we te weinig van die periode. Er is een lacune aan kennis.” Zijn handen jeuken om aan de noordkant van de Hamstraat verder onderzoek te doen, maar dan moet er natuurlijk eerst een aanleiding zijn om aan de slag te kunnen. Woningbouwplannen bijvoorbeeld.
En juist daar komen voor de onderzoekers nieuwe kansen aan. De Paddenstoelenbuurt in Kerkdriel staat ook op zo'n fameuze stroomrug. Eerste booronderzoeken hebben al aanwijzingen opgeleverd dat er sporen uit de vroege ijzertijd te vinden zijn. ,,Deze week zijn we begonnen met het graven van proefsleuven. Die kunnen aanleiding zijn voor nader onderzoek.”
Belangstellenden krijgen niet te zien wat er aan de Hamstraat gevonden is. De spullen worden opgeborgen in een depot van de provincie. Het Driels Museum heeft al interesse getoond om om er een expositie mee in te richten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Delicious Festival in september in de herkansing in De Zandmeren
KERKDRIEL - Organisator Max Lips doet op 4 september in De Zandmeren in Kerkdriel een derde poging om Delicious Festival door te laten gaan. -
PREMIUM
Overleg over geiten Rossum is geklapt
ROSSUM/HURWENEN - De onderhandelingen tussen de gemeente Maasdriel en geitenhouder Alexander van der Schans over maximaal 5500 geiten tussen Rossum en Hurwenen zijn geklapt. ,,We waren heel dichtbij, een akkoord leek een kwestie van tijd, maar we zijn terug bij af. En eigenlijk nog verder terug", reageert wethouder Peter de Vries. -
PREMIUM
Geitenkwestie lijkt ‘niet positief’ voor nieuwe wijk Rubens in Rossum
ROSSUM - Dat er mogelijk 13.000 geiten op stal staan op ongeveer 800 meter van 120 nieuwe woningen in Rossum, dat is ‘geen positief bericht’. Dat is een eerste reactie van Ron Beerens van Reuvers Ontwikkeling & Bouw uit Oss over de ontwikkelingen in de geitenkwestie. Zoveel geiten in de nabijheid van de huizen, dat kan ‘belemmerend werken’, maar volgens Beerens is er wel een mouw aan te passen. -
PREMIUM
Zaltbommel maakt kaart: waar mogen windmolens en zonneprojecten komen?
ZALTBOMMEL - Waar in Zaltbommel kunnen windmolens of velden met zonnepanelen komen? De gemeente heeft hiervoor een kaart gemaakt. -
PREMIUM
Zaltbommel: ‘Lokaal genoeg groene energie opwekken voor glastuinbouw lukt niet’
ZALTBOMMEL - In 2050 wil Zaltbommel klimaatneutraal zijn. Maar dat lukt nooit als ook alle groene energie voor de kassen lokaal moet worden opgewekt. De gemeente wil de energietransitie van de glastuinbouw daarom aan de rijksoverheid overlaten.
-
PREMIUM
Praten kan alleen nog als geitenhouder met zoenoffer komt
HURWENEN - Stoppen met praten en de overtredingen aanpakken. Dat is de insteek die Maasdriel in het slepende geitendossier in Hurwenen en Rossum na de nodige teleurstellingen heeft gekozen. Toch staat de deur van het gemeentehuis nog wel op een kier, maar alleen als de geitenhouder zelf een stap zet. -
PREMIUM
Maneges verleggen hun focus nu coronatijd voortduurt
LIEMPDE/CROMVOIRT - Bij het Hippisch Centrum Bommelerwaard in Kerkwijk zijn de lespaarden vervangen door fokpaarden. Bij De Rekkendonken in Liempde zijn de lespaarden pensionpaarden geworden en gaan ze zich meer op de dagrecreant richten. En zo zijn er meer maneges die hun focus verleggen nu de coronatijd voortduurt. -
Ponten van Riveer gaan vanaf 1 maart weer normaal varen
BRAKEL/AALST - De ponten van Riveer gaan vanaf 1 maart weer volgens de normale dienstregeling varen. De veerdienst had de vaartijden in december voor de tweede keer in het coronajaar aangepast.